DNB Markets spår høyere vekst, sterkere krone

DNB Markets tror Norges Bank vil fortsette å heve renten i takt med oppgang i norsk økonomi, og dermed styrke kronekursen - men ikke før i september. Det viser nye prognoser fra meglerhuset.

DNB Markets presenterer mandag nye prognoser for økonomien. Bildet viser hovedkontoret i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 • Camilla Knudsen
Publisert:,

Norges Bank hevet renten for første gang på over syv år i fjor høst, og fulgte opp med en ny heving til 1,0 prosent i mars.

Samtidig ble det varslet at renten sannsynligvis skal videre opp i juni, med mulighet for nok en heving mot slutten av året.

– Vi tror inflasjonen vil være lavere enn Norges Bank venter i mars, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i de ferske prognosene mandag.

I den nye rapporten oppjusterer DNB Markets utsiktene for norsk økonomi, men er ikke like optimistisk som Norges Bank, og tror derfor neste renteheving må utsettes til september.

– Kombinert med lavere renteforventninger internasjonalt og nedsiderisiko for veksten i Europa, venter vi at Norges Bank holder renten uendret i juni og sikter på en heving i september.

Les også

Norges Bank varsler to rentehopp til i år – overbeviser ikke markedet

Rentetopp i mars 2020

DNB Markets oppjusterer inflasjonsutsiktene til en kjerneprisvekst på 2,2 prosent i år (tidligere 2,0 prosent), men tror at prisene faller under målet på to prosent fra neste år og ut 2022.

Meglerhuset tror dermed rentetoppen vil nås allerede i mars neste år på 1,50 prosent.

Til sammenligning er sentralbankens prognose en topp på 1,75 prosent innen utgangen av 2022.

Neste rentemøte er 9. mai, men det er et såkalt mellomliggende møte uten nye prognoser og pressekonferanse.

Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Spår sterkere kronekurs

Ved å fortsette å heve renten vil Norges Bank skille seg ut, fordi globale vekstbekymringer har ført til at internasjonal renteoppgang uteblir. DNB Markets tror ikke det kommer flere hevinger fra USA i denne omgang, mens eurosonen venter med renteheving til 2021. Dermed ligger det også an til en sterkere norsk kronekurs.

– Vi venter at ytterligere rentehevinger fra Norges Bank i en tid der andre sentralbanker er nøytrale eller duete (ønsker lavere renter) vil støtte kronen, skriver DNB Markets' valutastrateg Magne Østnor.

Men han legger til at kronen fortsatt vil være sensitiv for endringer i risikosentiment, så lenge den globale usikkerheten vedvarer.

Meglerhusets prognose lyder på 9,40 mot euro om ett år, 24 øre sterkere enn dagens kurs.

Les også

Boligprisene steg i mars: – Spenningen kommer etter påske

Venter moderat boligprisvekst

DNB Markets har også jekket opp forventningene til boligmarkedet, og venter nå en prisvekst på 2,5 prosent i år, to prosentpoeng høyere enn i prognosen fra januar. Veksten vil trolig dabbe av til 2,0 prosent neste år og 1,5 prosent i 2021 og 2022, ifølge meglerhuset.

– Solid reallønnsvekst i husholdningene og økende sysselsetting støtter ytterligere boligprisvekst. Renteoppgang, et høyt antall usolgte boliger og et høyt nivå på boligbygging i forhold til befolkningsveksten kan dempe boligprisene, skriver Aamdal.

DNB Markets tror for øvrig at veksten i norsk fastlands-BNP vil øke til 2,4 prosent i år fra 2,2 prosent i fjor, men deretter avta til 2,1 prosent neste år og videre ned til 1,8 prosent i 2022.

Det er særlig oppsvinget i oljeinvesteringene som fører til at DNB nå venter 0,4 prosentpoeng sterkere vekst enn de gjorde i januar. Prognosen for oljeinvesteringer er hevet med tre prosentpoeng til 13 prosent. Oljeprisen spås stige til 70 dollar i snitt i år, og videre til 75 dollar neste år.

Les også

Disse bankene har økt boliglånsrenten

Les også

Norges Bank hever renten

Les også

Eiendom Norge: Renteøkning hindrer ikke boligprisoppgang

Her kan du lese mer om

 1. DNB
 2. Rente
 3. Norges Bank
 4. Kronekurs
 5. Bolig
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Spår bare én renteheving til

 2. Økonomer ser mindre sjanse for norsk rentehopp

 3. Rentemøtet i Norges Bank: Kan gi hint om neste rentehopp

 4. Annonsørinnhold

 5. SSB ser lysere på utsiktene, venter renteoppgang neste år

 6. Markedet tviler på Olsen-heving