Skattemeldingen lagt ut – påloggingstrøbbel gjennom natten
Etter at skattemeldingen ble gjort tilgjengelig onsdag kveld, var det så stor pågang hos skatteetaten gjennom natten at innloggingen brøt sammen. Torsdag morgen opplever flere fortsatt problemer med å logge inn.
– Høy trafikk. Det er mange som vil se skattemeldingen sin nå. Prøv igjen om en stund, lød beskjeden noen timer på skatteetaten.no, men meldingen ble fjernet rundt 0.30 natt til torsdag. Klokken 6 om morgenen var det fortsatt problemer med innloggingen.
Problemene har fortsatt utover morgentimene.
Sjekk Dine Pengers skattegudier nederst i saken!
Kommunikasjonsrådgiver Christina Strand i Skatteetaten avkrefter overfor E24 at det er snakk om tekniske problemer i systemet. Hun sier det er stor pågang, og at det derfor er noen som må prøve et par ganger før de kommer inn:
– Det er stor pågang nå i morgentimene, og noen som opplever at de må vente litt før de kommer inn i skattemeldingen. Det er ingen teknisk feil, det er rett og slett trafikkvolum i innloggingsløsningen. Erfaringsmessig er det mange som sjekker i morgentimene, og høy trafikk kan gi ventetid, sier Strand til E24.
Per klokken sju torsdag morgen hadde rundt 635.000 åpnet skattemeldingen sin.
Dine Pengers store guide til årets skattemelding
Problemer onsdag kveld
Etter det NTB erfarer, fungerer Altinn som det skal, hvis man først kommer seg dit.
– ID-porten er for øyeblikket ustabil på grunn av svært høy trafikk i løsningen. Det jobbes med å løse problemet, lyder driftsmeldingen som ble lagt ut av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) sent onsdag kveld. Torsdag morgen var det ikke kommet noen oppdatering om fremdriften. Difi har ansvaret for ID-porten, som er flaskehalsen tusenvis av nordmenn må gjennom for å komme inn på nettsidene til Altinn og se skattemeldingen.
Meldingen er første pekepinn for mange på om de skal få penger igjen eller betale restskatt etter skatteåret 2018.
Frist 30. april
Skatteetaten la sent onsdag kveld ut selvangivelsen elektronisk. Dermed kan man sjekke om det blir restskatt eller penger tilbake på skatten.
Samtidig er det viktig å huske at skattemeldingen inneholder en foreløpig skatteberegning. Det endelige skatteoppgjøret er tidligst klart i juni, da de fleste får skatteoppgjøret sitt. De siste skatteoppgjørene er som vanlig ikke ferdig før i oktober.
Fristen for å endre og levere skattemeldingen for privatpersoner er 30. april. Som de siste årene trenger man ikke levere skattemeldingen dersom man ikke har noen endringer.
For dem som ikke har godtatt å motta skattemeldingen elektronisk, vil Skatteetaten torsdag starte utsendingen av papirversjon.
For næringsdrivende er fristen for levering 31. mai. Her finnes ikke noe leveringsfritak og skattemeldingen må leveres elektronisk.
I Dine Penger+ kan du lese en rekke guider som hjelper deg å kutte skatt:
Utnytt gråsonene ved utleie av egne bolig
I utgangspunktet er utleie i egen bolig skattefritt, og utleie der du ikke bor, er skattepliktig. Men det finnes flere gråsoner. Slik kan du utnytte reglene. Les guiden her.
Slik får du høyere foreldrefradrag
Du kan få fradrag for kjøring til både barnehage og barnevakt. Du kan til og med føre opp regningen til fotballakademiet. Les guiden her.
Spar skatt på kryptosmell
Ble det krasjlanding for kryptodrømmen? Dette må du gjøre for å få skattefradrag. Les guiden her.
Kutt inntekten – men bare på papiret
Er det en gang i året du skal prøve å få ned inntekten din, er det nå. Det kan spare deg for mye skatt. Les guiden her.
Frynsegodene som senker skatten
Du kan spare opptil 46,6 prosent skatt hvis du klarer å gjøre om på frynsegodene dine i skattemeldingen! Les guiden her.
Gjelden som kutter skatten
De fleste som eier verdifulle formuesobjekter som bil, båt, hytte eller bolig har lån i bank. Gjeld og gjeldsrenter kan gi lavere formuesskatt og inntektsskatt. Les guiden her.
Skal du skatte ved boligsalg?
Du skal være forsiktig med å leie ut din egen bolig dersom du har planer om å selge. Den skattefrie salgsgevinsten kan plutselig bli en skattebombe. Les guiden her.
Slik kutter du formueskatten
Hvordan eiendeler verdsettes i skattemeldingen er i endring, det betyr noe for deg fordi det påvirker hva du betaler i formuesskatt. Det blir mer hensiktsmessig å ha penger i aksjer, enn i sekundærbolig. Les guiden her.
Feriebolig i skattemeldingen
Eier du fritidsbolig i Norge eller i utlandet? Da må du vite dette. Les guiden her.
Strengere regler for AirBnb-utleie
For skatteåret 2018 er det nye regler for korttidsutleie gjennom for eksempel AirBnB. Reglene er enklere enn før – men noe strengere. Les guiden her.
Lønn fra utlandet i skattemeldingen
Har du lønnsinntekter fra utlandet i 2018? Pass på å gi informasjon om dette i skattemeldingen og unngå dobbeltbeskatning. Les guiden her.
Skatt på fond, aksjer og aksjesparekonto
Sparer du i aksjer og fond vil det for de aller fleste være grei skuring å fylle ut skattemeldingen, det meste er forhåndsutfylt. Men du bør likevel sjekke beløpene, og har du mer avanserte investeringer må du rapportere inn tallene selv. Les guiden her.
Slik håndterer du spillegevinster fra utlandet
Har du spilt og vunnet penger hos utenlandske spillselskaper? Slik fører du det i skattemeldingen. Les guiden her.
Slik klager du på formuesverdien på boligen din
Du gjør lurt i å sjekke om formuesverdien stemmer, og gi beskjed til Skatteetaten hvis den er satt for høyt. Formuesverdien kan nemlig få betydning, selv om du ikke er i posisjon til å betale formuesskatt. Les guiden her.