Nyboligsalg og igangsetting forsiktig opp i mars

Både nyboligsalg og igangsetting av boliger snur forsiktig opp i mars, men manglende boligbygging i Oslo kan føre til nytt boligprisbyks, frykter Boligprodusentenes Forening.

Boligprodusentenes Forening la torsdag fram boligstatistikken for mars. Administrerende direktør Per Jæger er fortsatt bekymret for lav boligbygging i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Publisert:

Det norske nyboligsalget stiger tre prosent i mars fra samme måned i fjor, og igangsettingen er opp en prosent, ifølge Boligprodusentenes Forening.

Foreningen minner imidlertid om at påsken var i mars i fjor, slik at årets mars-måned har flere salgsdager. Med årets påske i april, ligger det an til svakere tall neste måned.

– Boligbyggingen nå er stort sett i balanse i Norge om vi sammenligner med boligbehovet, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Men Oslo er et unntak: – Der igangsettes det nå nærmere årlig 1.500 færre boliger enn boligbehovet på 5.000. Dette vil få konsekvenser for boligprisene om ett til to år, sier Jæger.

Frykter reguleringstørke gir prisbyks i Oslo

Jæger frykter nå at manglende regulering av tomter for boligbygging kan gi et tilsvarende prisbyks som i 2016, da Oslo-prisene steg med over 20 prosent.

– Det er reguleringstørke i Oslo og jeg er bekymret for at det kan føre til et nytt 2016, da prisveksten kom som en kanonkule, sier Jæger til E24, og legger til at tilrettelegging av infrastruktur også er avgjørende for nyboligmarkedet.

Les også

Raymond Johansen (Ap): Boligbransjens profittkrav stopper nødvendig utbygging

Totalt for første kvartal ligger nyboligsalget 9 prosent over samme kvartal i 2018, mens igangsettingen er 14 prosent lavere.

Venter at igangsetting tar seg opp i andre halvår

– Utviklingen er som forventet i starten av året etter det svake salget mot slutten av 2018, sier Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret, som utarbeider statistikken for Boligprodusentene.

(saken fortsetter under figuren)

SNUR OPPOVER: Salg og igangsetting av boligprosjekter snur oppover i mars, ifølge Boligprodusentenes forening.

– Vi venter at igangsettingen vil bedre seg i andre halvdel av 2019, når salget nå tar seg opp, sier han videre.

Prognosesenteret venter en igangsetting i år på rundt 29.000 boliger. Til sammenligning ble det gitt 31.647 igangsettingstillatelser i 2018, ifølge SSB.

Foreløpig viser igangsettingen et tolvmåneders rullerende snitt på 28.969 i mars.

– Vi har nå lagt bak oss et litt lurvete fjorår og ting ser lysere ut. Igangsettingen var veldig høy i 2016, så det er naturlig at den avtar noe, sier Mangor Birkeland.

Les også

Boligprisene steg i mars

Les også

IMF: Norske boliger fortsatt overpriset

Les også

Eiendom Norge: Byen må ikke bli et sted kun for eliten

Publisert:

Her kan du lese mer om