Tyskland trenger 10 millioner fremmedarbeidere innen 2060

På grunn av en stadig eldre befolkning, vil Tyskland trenge hjelp av arbeidere fra andre land, ifølge en ny rapport.

Publisert: Publisert:

Ifølge en ny rapport fra Tyskland er behovet for arbeidskraft så stort at man årlig har bruk for 260.000 arbeidsinnvandrere frem til 2060. Det betyr at man til sammen har bruk for 10,4 millioner innvandrere de kommende 40 årene.

Av dem konkluderer rapporten at hele 146.000 arbeidsinnvandrere per år må komme fra land utenfor EU. Det gir et samlet tall på nærmere seks millioner mennesker.

Det er Bertelsmann Foundation som har gitt ut rapporten, som er gjengitt av Deutsche Welle.

Les på E24+

Nordmenn føder færre barn: Blir det japanske tilstander i Norge?

Pensjonsalder

Bakgrunnen for det store behovet for arbeidsinnvandrere er ifølge rapporten at befolkningen i Tyskland eldes raskere enn tilveksten.

Innen 2060 tror man at innbyggere i arbeidsfør alder vil bli redusert med 16 millioner mennesker. Forutsetningen for tallene er basert på at fødselsraten øker, og at flere kvinner blir med i arbeidsstyrken. Man har også lagt til grunn en hevet pensjonsalder til 70 år.

Trenden er i global. I verden fødes det nå 2,4 barn per kvinne. I 1960 var dette tallet 5.

Antallet barn per kvinne varierer mye fra land til land, men i EU-landene var det nede i 1,6 barn per kvinne i 2016. I Spania og Italia var det nede i 1,34 barn per kvinne, mens det i Frankrike var 1,92.

Norge ligger like over gjennomsnittet i EU. SSB anslår at det fødes 1,62 barn per kvinne. Her i landet er dette det laveste nivået på mange år.

Arbeidskraft

Dette betyr at den norske befolkningen også stadig eldre. I løpet av de neste ti årene, vil 65 prosent av befolkningsveksten være blant de over 65 år, anslår NHO. For å opprettholde befolkningsveksten må norske kvinner føde gjennomsnittlig 2,1 barn hver, ifølge SSB.

Dette påpekte også statsminister Erna Solberg i sin nyttårstale. Hun oppfordret nordmenn til å få flere barn.

– Hvis vi ikke fikser mangelen på barn, blir det mangel på arbeidskraft i eldreomsorgen og vanskeligere å finansiere velferdsordningene, sa statsministeren.

Her kan du se Verdensbankens graf over utviklingen fra 1960 til 2016:

Les også

Første gang på 20 år: Nedgang i antall barnetrygdmottakere

Les også

Vekstbrems truer sentralbankenes planer: – Mulig ESB ikke rekker å heve

Publisert:
Gå til e24.no