DNB Markets: Dagens oljepris vil gi høyeste ledighet noensinne

DNB Markets har sjekket ut hva en oljepris på 35 dollar vil bety for norsk økonomi. Det gir dystre utsikter, men intet bekmørke.

KLART VERRE: Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets under en presentasjon i desember 2015.

John Thomas Aarø
  • John Thomas Aarø
Publisert:,

Makroteamet i Norges største meglerhus, DNB Markets, presenterer onsdag formiddag oppdaterte prognoser for norsk økonomi i rapporten «Økonomiske utsikter».

I rapporten presenterer DNB Markets et såkalt nedsidealternativ til meglerhusets offisielle prognoser (se prognosene i faktaboks lenger ned i saken). Her undersøker det blant annet hvilke konsekvenser en vedvarende lav oljepris vil å ha å si for norsk økonomi.

Scenarioet forutsetter en oljepris på 35 dollar fatet i årene fremover.

– Vi vil få flere år med lav vekst og økende arbeidsledighet. Det vil bli lav inntektsvekst, noe som gir grunnlag for en stagnasjon i velferden, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal til E24.

– Med en slik oljepris vil vi få noen år hvor veksten er ganske lav og lenge blir liggende under den potensielle veksten. Det vil gi store utslag i arbeidsmarkedet og i økonomien for øvrig, sier Aamdal.

Bakteppet er en norsk oljenæring som er inne i en kraftig brems, og usikkerheten er stor rundt hvor hardt oljebremsen vil ramme en oljesmurt norsk økonomi.

Les også

CNN: Opec vurderer krisetiltak mot oljeprisene

Slik ser DNB Markets norsk økonomi med en oljepris på 35 dollar fatet:

** BNP-veksten på Fastlandet vil bli enda svakere, men det blir ikke snakk om resesjon i norsk økonomi. De svakeste årene blir neste år og i 2018, hvor det anslås en BNP-vekst på henholdsvis 0,5 og 0,4 prosent. I 2015 ventes det til sammenligning at norsk økonomi vokser litt mer enn én prosent.

** Arbeidsledigheten. Selv om ikke oljeprisen dreper verdiskapningen, vil det slå kraftig ut i arbeidsmarkedet. Ledigheten, målt ved Statistisk sentralbyrås Arbeidskraftsundersøkelse (AKU), vil stige jevnt og trutt og nå hele 6,5 prosent i 2019, ifølge beregningene. Det vil være den høyeste ledigheten i Norge siden AKU ble tatt i bruk i 1972.

** Boligprisene. Boligprisene vil falle om lag fem prosent i 2017 og 2018, før prisene

utvikler seg flatt i 2019.

** Oljeinvesteringene vil falle mer lenger ut i tid. Blant annet vil investeringene på norsk sokkel falle 10 prosent i 2018 og fem prosent i 2019 (som i begge år er en nedjustering på 10 prosentpoeng sammenlignet med DNBs reelle prognoser).

** Lønnsveksten vil bli lavere og nå en bunn på 1,8 prosent i både 2018 og 2019. Reallønnen ventes å falle i år og neste år, før den stiger igjen i 2018.

** Prisveksten (KPI-JAE) vil jevnt og trutt bli lavere. I 2019 venter DNB Markets at prisene vokser svært moderate 0,6 prosent. Det er for øvrig milevis unna Norges Bank inflasjonsmål på 2,5 prosent.

Les også

Tror nordmenn er for optimistiske om oljeprisen

Ringvirkningene

– Anslagene viser en økonomi som er eksponert mot petroleumssektoren, men det er ikke slik at vi er helt avhengig av den. Det er likevel klart at når oljeprisen faller så mye, har økonomien en jobb å gjøre. Resultatet er på mange måter at vi blir likere andre økonomier, sier Aamdal.

Han påpeker at norsk økonomi har hatt tid til å tilpasse seg lavere oljepriser siden prisfallet brøt ut høsten 2014.

– Selv om oljeprisfallet kommer som et sjokk, bruker økonomien noe tid på å håndtere og tilpasse seg sjokket.

Og «sjokket» slår ikke inn med full styrke overalt i økonomien.

– Slike sjokk treffer ikke hele økonomien, men det treffer et punkt, så brer det seg utover, sier han.

Nedsidealternativet til DNB Markets kan neppe beskrives som et helt urealistisk scenario. 35 dollar fatet er et høyere nivå enn oljeprisen har ligget på de siste ukene, og om lag fire dollar høyere enn prisen er onsdag.

I DNB Markets' faktiske prognoser ventes det en snittpris på oljen på 55 dollar fatet i år, 65 dollar fatet neste år og 70 dollar fatet i henholdsvis 2018 og 2019.

Støtdemperne

To faktorer trekkes frem som har gjort, og vil gjøre, sårene fra oljebremsen mindre blodig enn de kunne ha vært.

Norges Bank har svart med å kutte styringsrenten tre ganger, og har varslet utsikter for ytterligere rentekutt før sommeren. I nedsidealternativet forutsettes det at styringsrenten kuttes til null, noe som vil bidra til at også kronen holder seg svakere.

Regjeringen og finansminister Siv Jensen har møtt oljebremsen med økt oljepengebruk. Dersom oljeprisen blir liggende i stabilt sideleie på 35 dollar, forutsettes det at Jensen kaster enda flere oljekroner inn i norsk økonomi for å holde aktiviteten oppe.

Les også

Per Valebrokk: Norge er overraskende lite oljeavhengig

Den store usikkerheten

Den store bekymringen til DNB Markets er at oljebremsen kan ramme det aller verst tenkelige, nemlig deg og meg.

Om lag halvparten av verdiskapningen i norsk økonomi er det Ola og Kari Nordmann som står for, og dersom usikkerheten til egen økonomi begynner å feste rot, kan det gjøre at vi i stedet for å bruke penger, sparer dem.

I månedsvis har det tikket inn stadig mer rekordlave målinger på tilliten vi har til norsk økonomi. Tilliten til egen økonomi holdt lenge stand, men har også begynt å falle merkbart.

«Husholdningene representerer en vesentlig kime til usikkerhet», skriver Aamdal i rapporten.

«Dersom usikkerhet om fremtiden fører til økt sparing, vil nedgangen i forbruket bli sterkere. Da kan også boligprisene falle mer, inntektsveksten bli svakere og ledigheten høyere», skriver seniorøkonomen, og legger til:

«Hvis husholdningen på den annen side reagerer på lavere inntekter med redusert sparing, kan utviklingen på kort sikt bli bedre».

Les også

– Riksbanken har kastet hansken

Les også

Oljeprisen under 31 dollar fatet

Les også

– Børsfallet får ingen store konsekvenser

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
  2. DNB
  3. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. DNB med fersk rapport: Spår ledighet nær seks prosent

  2. SSB: Oljebremsen varer ut året

  3. Tror ikke på ny boligfest

  4. Annonsørinnhold

  5. DNB: Dette er de tre største farene for norsk økonomi

  6. SSB: Oljenedtur kan nærme seg slutten