Første gang på syv år: Olsen hever renten

Norges Bank øker styringsrenten til 0,75 prosent, og setter et foreløpig punktum for en periode på flere år med tidenes laveste rente. Til våren kommer neste heving.

  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det er en uvanlig dag på Bankplassen 2 i Oslo.

Torsdag hever nemlig sentralbanksjef Øystein Olsen renten for andre gang i sin karriere, med et hopp fra 0,5 prosent til 0,75 prosent.

Klokken 10.30 orienterer Olsen om avgjørelsen på en pressekonferanse fra Norges Banks lokaler. Du kan se overføringen i videoruten over.

Dette er Norges Banks første heving på syv år, og Olsen gir signaler om at han har planer om å heve renten videre. Ved utgangen av 2021 kan renten være oppe i to prosent, ifølge bankens anslag.

Neste renteheving kommer trolig allerede til våren.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i første kvartal 2019, sier Olsen.

Årsakene til torsdagens heving er at oppgangen i økonomien fortsetter, og prisveksten ligger nær bankens mål på to prosent. Olsen sier han vil gå varsomt frem fordi han er usikker på hvilke følger renteoppgangen vil få.

– Dette markerer et skifte i norsk økonomi og at tiden med lave renter er forbi, sier Ola Grytten, professor i samfunnsøkonomi ved NHH.

Høyere renteutgifter

Norske boliglånskunder kan vente seg høyere renteutgifter i årene fremover, for sentralbanken venter at utlånsrenten i bankene skal stige til rundt fire prosent ved utgangen av 2021.

«Boliglånsrentene til husholdningene anslås å øke med om lag 1,5 prosentenheter frem mot utgangen av 2021», skriver Norges Bank i pengepolitisk rapport.

Les mer: Analytiker tror bankene benytter muligheten til rentehopp

Hvis bankene kopierer Olsens grep og løfter sine utlånsrenter med 0,25 prosent etter dagens heving, vil kundene få en økning i sine årlige renteutgifter på 2.500 kroner per million de har i lån, før skatt.

Det vil si drøye 400 kroner ekstra i måneden, hvis du har to millioner i lån.

Grytten tror høyere renter vil dempe utlånsveksten og gjøre sparing mer attraktivt. Men noen er mer sårbare for renteøkninger enn andre, og Grytten anbefaler dem med trang økonomi til å bruke mindre og spare mer.

– Unge mennesker i etableringsfasen er særlig sårbare. Dette er personer som gjerne har kjøpt bolig over prisantydning, har høyt lån og lite marginer å gå på for å betjene sitt boliglån. For dem vil renteøkningen i dag og i fremtiden merkes ekstra godt, sier Grytten.

Flat vekst i 2019

Sentralbanken presenterer et nokså lyst bilde for norsk økonomi gjennom 2019, før veksten avtar ved inngangen til neste tiår.

Norges Bank venter en vekst i fastlandsøkonomien på 2,5 prosent både i år og neste år, før den faller til 1,8 prosent i 2020. Arbeidsledigheten skal videre ned fra 3,8 prosent i år til 3,4 prosent neste år og 3,2 prosent i 2020, tror banken.

Sist Olsen hevet renten i 2011, måtte han riktignok snu et halvt år senere og kutte renten på grunn av eurokrisen.

Men hvis det ikke skjer noe uventet, tror sentralbanken at den vil kunne legge bak seg perioden med tidenes laveste rente.

STIGENDE RENTE: Dette er Norges Banks anslag for styringsrenten fremover. Mot slutten av 2021 venter banken at renten stiger til to prosent, fra dagens 0,75 prosent.

Foto: Norges Bank

Unormalt lave renter

Dagens rentenivåer i Norge og globalt er høyst unormale, historisk sett. Lave renter har ført til svært mye gjeldsopptak, noe som gir betydelig sårbarhet når renteutgiftene skal opp igjen.

Les også

Renterådet tror oljemotoren vil øke farten i norsk økonomi

Norske husholdningers gjeld har siden 2011 økt med 1.259 milliarder kroner til 3.602 milliarder kroner, ifølge tall fra SSB. Det bekymrer ekspertene i E24s renteråd.

Les mer: Nordmenns gjeld har økt med 1.259 milliarder siden forrige rentehopp: – Vi er mer sårbare enn før

De som har kommet inn i boligmarkedet i dette tiåret har aldri opplevd det som tidligere ble regnet som normale rentenivåer.

Men vi skal bare tilbake til 2008 for å se en styringsrente på hele 5,75 prosent. Den gang lå renten på nye boliglån på rundt syv prosent, mens mange av dagens boligkjøpere får låne til godt under tre prosent.

Les hva ekspertene sa på forhånd: E24s renteråd: Dette bør du gjøre, Olsen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Norges Bank
  2. Øystein Olsen
  3. Rente

Flere artikler

  1. Olsen holder renten i ro

  2. – Vi er mer sårbare enn før

  3. E24s renteråd: Dette bør du gjøre, Olsen

  4. Advarer boligeiere etter rentehopp: – Vil merkes

  5. Olsen venter større prisvekst på boliger