Markedet tror ikke på Norges Banks renteplaner

Rentemarkedet forventer langt færre rentehevinger enn Norges Bank planlegger, ifølge sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank. 

RENTEHEVING: Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank er trygg på at det går mot en ny renteheving i mars.

Foto: Danske Bank
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

– Forskjellen mellom Norges Banks renteprognose og markedets forventninger har blitt ganske stor, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

I Norges Banks siste prognose fra januar varsles det fem rentehevinger i løpet av en femårsperiode. To av dem er ventet å komme i år, og den første allerede i mars.

Sist uke gjentok sentralbanksjef Øystein Olsen i sin årstale budskapet om at rentene gradvis skal oppover de neste årene.

Uenige

Sjeføkonom Jullum synes det er interessant at rentemarkedet nå ikke virker å være helt enig, rundt en måned før Norges Banks neste rentemøte.

Jullum viser til at pengemarkedsrenten Nibor med løpetid fra mars til juni i år nå er på 1,28 prosent.

Med en ny renteheving i mars vil den norske styringsrenten være på 1,0 prosent.

– Da synes vi marskontrakten er lav. Normalt vil den være mellom 1,35 prosent og 1,40 prosent dersom renteøkningen var priset inn fullt ut. Nå viser den at markedet ser rundt 60 prosent sjanse for en renteøkning i mars, sier han.

– Videre viser senere Nibor-kontrakter at markedet forventer en halv renteøkning til i løpet av 2019 og en halv i 2020, til sammen en og en halv, mot Norges Banks fem, legger han til.

Jullum påpeker at Danske Bank gjør en antagelse om at forskjellen mellom Nibor og styringsrenten holder seg konstant.

Venter seks hevinger

Danske Bank venter to rentehevinger hvert år frem til og med 2021, tilsvarende seks stykker.

Jullum mener årsaken til at markedet ikke deler det synet ligger hos sentralbankene utenfor Norge, der signalene har skiftet i det siste.

Spesielt den amerikanske sentralbanken (Fed) har gått fra å være omtrent på autopilot i rentehevingene til å tråkke inn bremsen.

Fed var først ut med å heve rentene blant de store sentralbankene. Siden slutten av 2015 er styringsrenten økt fra rundt null til intervallet 2,25 til 2,50 prosent.

Men det siste signalet fra sentralbanksjef Jerome Powell var at videre renteoppgang settes på pause.

– Markedet mener Fed ikke skal sette opp renten mer i år, og at neste justering er kutt allerede neste år. Det ser også lavere sannsynlighet for at både den europeiske sentralbanken og den svenske sentralbanken skal heve renten, sier Jullum.

«Overdrevet»

Det mener Danske Bank er for pessimistisk.

– Vi ligger betydelig over markedet for øyeblikket, og synes den negative effekten på norske renteforventninger er litt overdrevet for øyeblikket, sier han.

Norges Bank risikerer å måtte snu igjen: – Ikke gitt at de hever i mars

Jullum tror blant annet høye oljeinvesteringer og en BNP-vekst over trend gjør at Norges Bank i en viss grad kan stå imot utviklingen hos de andre sentralbankene.

– Arbeidsmarkedet strammer seg også til, lønnsveksten fortsetter å stige og kjerneinflasjonen er over målet på to prosent. Vi tviler også på det globale sentimentet er så dårlig at Norges Bank justerer ned fra fem til 1,5 rentehevinger som markedet priser inn for øyeblikket, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. Norges Bank

Flere artikler

  1. Største rentehopp i pengemarkedet på over fire år

  2. Norges Bank holder dollar-auksjon torsdag

  3. Betalt innhold

    Fastrentene stiger kraftig: Geir Brunsvik går ut av én fastrente for å binde på nytt.

  4. – Boligprisene viser at Norge trenger høyere rente

  5. Danske Bank: Avhengige av gode nøkkeltall for rentehopp i år