Sjeføkonom tror boligprisene kan ha provosert Norges Bank: – Kan trigge en trippelheving

Prisveksten her til lands er fortsatt «himmelhøy», og farten i den underliggende prisveksten bare fortsetter. Nå tikker klokken fort for Norges Bank. – De vet at dersom lønnsoppgjøret blir kraftig, vil inflasjonen fortsette, sier sjeføkonom.

TRIGGER: Sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank tror at de høye boligprisene i august kan trigge Norges Bank til å slå til med en trippel renteheving (0,75 prosentpoeng) i september.
Publisert:

I august var den såkalte kjerneinflasjonen, som ekskluderer energivarer og avgiftsendringer, på 4,7 prosent mot året før. Opp fra 4,5 prosent i juli.

På forhånd var det ventet at den skulle lande på 4,8 prosent. Det er først og fremst kjerneinflasjonen Norges Bank ser på når de skal vurdere videre rentegrep.

– Dette er nok en viss lettelse for Norges Bank, at inflasjonsoverraskelsene ikke bare fortsetter i like stort monn som de har gjort i det siste, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Haugland peker på at selv om oppgangen i kjerneinflasjonen ikke var like høy som ventet, var den likevel vesentlig høyere enn Norges Bank har lagt til grunn, som var 4,2 prosent i august.

– Dette støtter derfor at Norges Bank hever renten med 0,5 prosentpoeng i september, sier Haugland.

Les på E24+

Fem eksperter: Slik ville vi investert 100.000 kroner nå

En mulig trippel

Hun får støtte fra sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank. Likevel setter Martinsen en liten knapp på at boligprisveksten på 1,9 prosent i august kan ha overrasket sentralbanken.

– Norges Bank kan nok ha blitt litt provosert i modellene sine når boligprisene fortsatte å stige. Det kan kanskje trigge de til å levere en trippelheving (0,75 prosentpoeng red.anm.) i september, for å understreke at utgiftene må kuttes, sier Martinsen.

Advarer før lønnsoppgjøret

Han mener at sentralbanken nå har rundt 180 dager på å få arbeidsmarkedet svakere før lønnsoppgjøret starter til våren.

– Vi ser et veldig sterkt arbeidsmarked, som er det sterkeste siden finanskrisen, kombinert med veldig høy prisvekst. Dersom vi går inn med det i lønnsoppgjøret vil arbeidstagersiden komme inn med de beste kortene, sier Martinsen.

Les på E24+

Toppsjefenes råd: Slik kombinerte de karriere og småbarnsliv

Derfor tror Martinsen at det kan tenkes at Norges Bank handler kraftigere enn tidligere antatt.

– Norges Bank vet at dersom lønnsoppgjøret blir kraftig, vil inflasjonen fortsette å være høy. Derfor kan det være at de tenker heller nå enn senere, og dermed prøve å heve renten raskt nok nå, slik at inflasjonsproblemet også blir mindre.

Han understreker også at sentralbanken nok vil gå fra møte til møte fremover for å vurdere tallene som kommer inn. Derfor blir også Norges Banks regionale nettverk neste uke veldig viktig.

– Spørsmålene blir hvor høy etterspørselen er og hvilke forventninger bedriftene har til lønnsveksten fremover.

KALDDUSJ: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror at nedkjølingen av økonomien går raskere enn det Norges Bank antar, da forbruket vil gå ned etter at folk får kjenne en dobbel kalddusj med økte renter og høye priser.

Venter rentetopp på 2,75 prosent

Både DNB Markets, Swedbank og SSB venter at styringsrenten skal opp til en topp på 2,75 prosent ved nyttår.

Det skal ifølge deres prognoser skje ved en heving på 0,5 prosentpoeng i september, før to hevinger på 0,25 prosentpoeng i november og desember.

Det er vesentlig lavere enn Norges Bank la til grunn i juni. Da så banken for seg en rentetopp på 3,1 prosent.

Haugland tror imidlertid at nedkjølingen av økonomien går raskere enn Norges Bank antar.

– Kalddusjen som nå treffer forbrukerne, med økte renter og høy inflasjon, vil sørge for å dempe forbruket betraktelig. Det vil føre til at Norges Bank kan stoppe rentehevingene tidligere og anse at jobben er gjort, sier Haugland.

Har du lyst til å prøve deg som aksjeinvestor helt gratis og uten reell risiko? Påmeldingen til Aksje-NM 2022 er nå åpen!

Les også

SSB venter boligprisfall de neste to årene

Les også

DNB Markets ser rentetopp på 2,75 prosent før jul: – Real kalddusj

Publisert:
Gå til e24.no