SSB: Laveste vekst i lånegjeld for husholdningene på over 20 år

Høyere renter ser ut til å dempe låneiveren blant nordmenn, ifølge SSB.

Det har blitt dyrere å låne penger her til lands det siste året, etter flere rentehevinger fra Norges Bank.
Publisert:

Folks lånegjeld hadde de siste tolv månedene den svakeste veksten på mange år, ifølge SSB.

Tolvmånedersveksten i husholdningenes innenlandske lånegjeld var 4,1 prosent fram til utgangen av oktober 2022, ned fra 4,3 prosent måneden før, ifølge SSB. Dette er den laveste tolvmånedersveksten SSB har registrert for husholdningssektoren på 2000-tallet.

Det har blitt dyrere å låne penger her til lands det siste året.

Norges Bank har satt renten raskt opp siden hevingene begynte i fjor høst. I starten av november satt sentralbanken opp renten med nye 0,25 prosentpoeng. Renten i Norge ligger nå på 2,50 prosent, det høyeste siden 2009.

Les på E24+

Gründere risikerte privatøkonomien: – På hengende håret

– Det kan se ut til at høyere rente demper låneiveren for husholdningene. Veksten i husholdningenes innenlandske lånegjeld fortsetter å avta og vi må tilbake til midt på 1990-tallet for å finne lavere tolvmånedersvekst, sier seniorrådgiver Even Oppedal i Seksjon for finansmarkedsstatistikk.

Samtidig har mange varer også blitt dyrere. Norges Bank har vært klare på at renten settes opp for å prøve å dempe den høye prisveksten her til lands.

Prisveksten i Norge klatret videre til 7,5 prosent i oktober, blant annet drevet av høyere priser på mat, strøm og drivstoff.

Husholdningenes innenlandske lånegjeld utgjorde 4.134 milliarder kroner ved utgangen av oktober.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om