Norsk PMI stiger marginalt i april, produksjonsindeksen faller til ny bunnrekord

Oppgangen i den norske innkjøpssjefsindeksen i april kommer etter et kraftig fall i mars, og kan skyldes økt leveringstid på grunn av smitteverntiltak.

NORSKE INNKJØPSSJEFER ser like pessimistisk på sysselsettingen som under finanskrisen i 2009.
Publisert: Publisert:

Innkjøpssjefsindeksen for norsk industri (PMI) stiger 0,6 poeng til 42,0 poeng sesongjustert i april, ifølge DNB og Norsk forbund for innkjøp og logistikk (NIMA), som utarbeider tallene.

Oppgangen følger det kraftige fallet i mars til det svakeste nivået siden finanskrisen. Mars-PMI er nå også nedjustert med et halvt poeng.

Når indeksen bikker over 50 er det et uttrykk for økt aktivitet eller vekst, mens verdier under 50 kan signalisere fall.

«Det er små endringer i de viktige delindeksene for ordre, produksjon og sysselsetting. Det tyder på at fallet i mars fortsatte i april, men nedgangen har ikke tiltatt», heter det i pressemeldingen.

Produksjonsindeksen faller 0,2 poeng til 34,5 poeng, det svakeste som noensinne er målt siden starten i 2004.

Leveringstid kan ha trukket for mye opp

Det var hovedsakelig økning i leverandørenes leveringstid som trakk indeksen opp. Her var det en oppgang på 2,6 poeng til 77,4 poeng.

Normalt assosieres lengre leveringstid med høyere aktivitet, men både i mars og april er det sannsynligvis coronatiltak som grensekontroller, transportproblemer og ustabil varetilgang som er årsaken.

«Dermed kan PMI i alt ha blitt trukket litt for mye opp», skriver NIMA.

Sysselsettingsindeksen er uendret på 32,9 fra måneden før, og ligger dermed fortsatt på det svakeste nivået siden finanskrisen i 2009.

Indeksen for priser på innkjøpte varer holder seg på et svært høyt nivå. Kronesvekkelsen oppgis som viktigste årsak til dette.

Undersøkelsen ble foretatt i perioden 22.-29. april.

Norsk PMIHer finner du E24s oversikt over hvordan Norge rammes av coronaviruset
Publisert: