Jekker opp olje- og gassinntekter

Høye oljepriser gir staten mer å rutte med. Regjeringen jekker opp anslaget på olje- og gassinntekter med 41 milliarder kroner sammenlignet med i høst.

MER PENGER: Høyere oljepris bidrar til økte inntekter for staten fra norsk sokkel. Dette er olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) ved åpningen av Ivar Aasen-feltet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Statens olje- og gassinntekter stiger kraftig på grunn av økte energipriser i markedene.

Det kommer frem i en oppdatering av høstens statsbudsjett som regjeringen presenterer tirsdag.

Statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten er justert opp med 41 milliarder kroner til 224 milliarder kroner.

Kontantstrømmen inkluderer statens skatteinntekter, direkte inntekter fra regjeringens eierskap på sokkelen og utbytte fra Statoil.

Anslaget er basert på en oljepris på 519 kroner per fat, opp fra 438 kroner som var lagt til grunn i høst.

– Petroleumsnæringen har lykkes med å få ned kostnadene. Sammen med en høyere oljepris gir det i 2018 over 224 milliarder i inntekter til fellesskapet, sier olje- og energiminister Terje Søviknes i en melding.

Det ble levert ti planer for utbygging og drift til regjeringen i 2017, og investeringene på norsk sokkel ventes å stige med fire prosent til 150 milliarder kroner i år.

Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass påpeker at den norske regjeringen slipper å gjøre de samme kuttene som mange andre lands regjeringer, på grunn av de betydelige olje- og gassinntektene som flyter inn i statskassen.

– Selv om alle regjeringer må gjøre tøffe prioriteringer gjør de store inntektene fra olje- og gassnæringen Norges regjering til verdens heldigste, sier direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass.

Kutter i oljepengebruken

Regjeringen legger opp til å kutte oljepengebruken med 5,6 milliarder kroner i år, sammenlignet med anslagene i høstens budsjett.

I høst ventet regjeringen en oljepengebruk på 231,1 milliarder kroner i 2018, men nå er dette nedjustert til 225,5 milliarder kroner.

Oljepengebruken måles ved strukturelt, oljekorrigert budsjettunderskudd. Dette tallet ligger noe under den reelle bruken av oljepenger, og er aktivitetskorrigert.

Oljepengene som brukes i år utgjør 2,7 prosent av Oljefondets verdi ved inngangen til året, ned fra et anslag på 2,9 prosent i høstens salderte budsjett.

– Nedjusteringen må ses i sammenheng med en markert oppgang i markedsverdien av fondet mot slutten av fjoråret, skriver regjeringen.

Oljefondet var verdt 8.488 milliarder ved inngangen til året, som er betydelig mer enn det regjeringen opprinnelig hadde lagt opp til. Fondets verdi falt til 8.124 milliarder ved utgangen av første kvartal.

Les mer: Siv Jensen bruker mindre oljepenger

Her kan du lese mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Statsbudsjettet

Flere artikler

 1. Siv Jensen bruker mindre oljepenger

 2. Tapper langt mindre fra Oljefondet

 3. Jensen vil spare i Oljefondet

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Kort forklart: Hvordan børsrally og svak krone sikret Siv Jensens oljepengebruk

 6. Siv sparer mindre enn ventet i Oljefondet