Sjeføkonom: – 25 prosent sannsynlighet for at Hellas går konkurs

Dagene går lynraskt mot 30. juni og en uviss fremtid for Hellas. Slik kan det greske dramaet ende.

HJELP FRA HØYERE MAKTER: Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank, mener de siste signalene fra EU-hold øker sannsynligheten for at Hellas går konkurs.
Publisert: Publisert:

Tysklands forbundskansler Angela Merkel kan nå ikke utelukke at Hellas misligholder det siste avbetalingen, ifølge regjeringskilder, skrev Die Bild fredag.

Derfor diskuterer hun med rådgiverne hvordan Europa skal håndtere en gresk konkurs og en mulig grexit.

Mye tyder på at Hellas krav til kreditorene er så vanskelig å svelge at trusselen om konkurs ikke bare er et spill for galleriet.

Bloomberg har listet opp ulike scenarioer som kan utspille seg den neste tiden.

Scenario A–Hellas unngår konkurs

Tsipras, som gikk til valg på å lette de tøffe gjeldsbetingelsene fra landets internasjonale kreditorer, går med på en ny låneavtale med EU-troikaen, bestående av Det internasjonale pengefondet (IMF), Den europeiske sentralbanken og EU-kommisjonen.

Les også

– Åpenbart at utviklingen i Hellas bekymrer investorene

Scenario B–Hotel California

Hellas finansminister Yanis Varaoufakis har ved flere anledninger sitert følgende strofe fra Eagles sang Hotel California:

«You can check out any time you like, but you can never leave».

Hotel California-scenarioet er at Hellas mislykkes i å oppnå enighet med kreditorene om en ny låneavtale, men beholder euroen.

Herunder er både scenario B1–salto, og B2–landet må «sjekke ut». Førstnevnte betyr at Tsipras må bukke under presset fra befolkningen om å inngå kompromisser Tsipras innfører kapitalkontroll, altså er restriksjoner på pengetransaksjoner. I praksis får ikke folk tatt ut pengene sine. I tillegg stenges bankene. Det fører til en folkeavstemning. En koalisjonsregjering med pro-EU-partier dannes og Hellas blir i Euroen. «Sjekker ut»–Hellas går ut av EU og euroen. Hellas får et «avskjed»-lån slik at landet ikke kollapser fullstendig.

Les også

– Må forhandle intenst om gresk gjeld

– Lite trolig

Sjefsøkonom Øystein Dørum

At Hellas går ut av EU, men fortsetter å ta i bruk euroen mener sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets er lite trolig.

– Det vil være meget uvanlig at man gjør et annet lands valuta til eget lands valuta. Jeg kan ikke skjønner hvordan Hellas kan være ute av EU få lov til å være en del av eurosonen.

Er det overhodet mulig?

– Ja og nei, fordi et hvilket som helst land i verden kan bestemme seg for at landets valuta er euro, uten at man er medlem av EU. Men det vil være en veldig rar ting å gjøre, og føre til hevede øyenbryn i Brussel og Frankfurt.

– Man kan ikke utstede euro fra sentralbanken, for det vil være falskmyntneri.

– Det er mange eksempler på dårlig drevne land som har tatt i bruk fremmed valuta på grunn av manglende tillit til egen valuta, sier Dørum, og nevner land som Zimbabwe og Kambodsja.

Les også

Hellas gjenopptar EU-forhandlingene

Scenario C–katastrofe

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank, på Nor-Shipping 2015

Hellas økonomi kollapser, staten og bankene kollapser, og befolkningene demonstrerer.

Landet havner i kaos og får ikke mer lån fra Europa. Den Europeiske økonomien blir sterkt influert, og flere land havner i resesjon igjen, blant andre Italia.

Dette er det imidlertid et lite sannsynlig scenario, ifølge sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen.

– Slike prosesser blir ikke avklart før til siste slutt, og her vet vi ikke hva som foregår i kulissene. Den operaen er ikke slutt før den tykke damen synger. Det er ikke slutt før man er inntil den siste tidsfristen, når kassen er tom og betaling ikke kan gjennomføres. Alt som skjer før er bare spill før man er i stand til å ta den endelige beslutningen, sier sjeføkonomen på telefon fra sønnens bryllup.

– At Hellas skal falle helt utenfor EU-samarbeidet mener de fleste er umulig, men de utspillene som har kommet den siste tiden fra partene tyder på at risikoen for det er høyere enn tidligere antatt. Jeg mener det holder stand som jeg tidligere har sagt at det er en fjerdepart sannsynlighet for at Hellas går konkurs, fortsetter han.

Det skal herske en del uklarheter i EU om hvilke prosedyrer som skal følges hvis Hellas går konkurs, i tillegg til hvordan den svært markedssensitive meldingen skal offentliggjøres og av hvem.

Det er nettopp dette EU-troikaen og Angela Merkel utreder i disse dager, ifølge die Bild.

Publisert: