Den amerikanske sentralbanken beholder renteprognosen

Den amerikanske sentralbanken bekrefter sine renteprognoser onsdag.

I FOKUS: Sentralbanksjef Janet Yellen la frem Federal Reserves rentebeslutning onsdag kveld.
Publisert:

Ja, de etterlengtede ordene er på plass.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve kommer til å holde rentene lave i en betydelig tidsperiode («considerable time»).

Det ble klart etter det siste møte i den føderale åpne markedskomiteen (FOMC).

- Komiteen venter fortsatt (...) at det sannsynligvis er riktig å beholde det nåværende målet for de føderale rentene i en betydelig tidsperiode etter at støttekjøpsprogrammet avsluttes, skriver sentralbanken i sin avgjørelse.

Komiteen ser bedring i arbeidsmarkedet, men er fortsatt bekymret for ledigheten.

- En rekke arbeidsmarkedsindikatorer peker mot at det fortsatt er betydelig underutnyttelse av arbeidsstokken, skriver rentesetterne.

Sentralbanken mener at faren for at inflasjonen skal holde seg under målet på to prosent over tid har blitt mindre, men avventer mer informasjon om både ledigheten og inflasjonen før de jekker opp renteprognosene.

Åtte mot to

Rentebeslutningen (null til 1/4) ble vedtatt med åtte mot to stemmer. De to stemmene tilhører Richard W. Fisher og Charles I. Plosser, fra henholdsvis Dallas og Philadelphia.

Fisher mener at fortsatt bedring at realøkonomien, bedring i utnyttelsen av arbeidsstokken og høyere prisstabilitet peker mot en tidligere renteheving enn det komiteen legger til grunn.

Plosser mener at formuleringen «considerable time» ikke tar høyde for den økonomiske fremgangen som allerede er oppnådd.

Kan avslutte støttekjøpene

Det var ventet at sentralbanksjef Janet Yellen ville annonsere reduksjon av de månedlige støttekjøpene med 10 milliarder dollar til 15 milliarder.

Dette blir også bekreftet onsdag, hvilket indikerer at den siste runden med kvantitative lettelser avsluttes i oktober.

- Dersom ny informasjon støtter komiteens forventninger rundt den pågående bedringen i arbeidsmarkedet, og inflasjonen nærmer seg det langsiktige inflasjonsmålet, vil komiteen avslutte sitt nåværende støttekjøpsprogram ved neste møte, skriver sentralbanken.

Rundt selve styringsrenten var det liten spenning, men det var knyttet forventninger til om sentralbanken endrer formuleringen «considerable time» om neste heving.

Wall Street stiger

Wall Street åpnet forsiktig i onsdagens handel, men steg jevnt og trutt frem mot renteavgjørelsen lå på bordet. I etterkant av at avgjørelsen ble kjent, er den brede S&P-indeksen opp rundt fem poeng.

Samtidig har dollaren styrket seg til det høyeste nivået på seks år mot japanske yen (107.96), mens gullprisen faller.

Renten på ti års statsobligasjoner er ned marginale to basispunkter.

Les også:

Overraskende prisfall i USAWall Street venter i spenning på Yellens ordvalg

Publisert: