Svakeste euro på nesten 10 år - enda svakere krone

Eurokursen starter uken med å svekke seg ytterligere, og er på sitt laveste nivå på nesten 10 år. Selv om euroen er svak, er den norske kronen enda svakere mandag morgen.

SVAK: Euroen faller mot dollaren mandag morgen.
Publisert: Publisert:

I 6.30-tiden koster en euro under 1,2 dollar, som tidligere er sett på som et psykologisk viktig nivå. Mandag handles den for 1,1942 dollar.

Det er det laveste nivået siden mars 2006.

Les også

– Det blir invasjon av svensker

Selv om euroen er svak er den norske kronen enda svakere mandag morgen.

I 6.30-tiden koster en euro 9,11 kroner, etter å ha været nede rundt 9,05 kroner før helgen.

Mario Draghi

For en amerikansk dollar må du nå ut med 7,63 kroner. Den var under 7,50 kroner før helgen.

Et ytterligere oljeprisfall kan være en forklaring til den svake kronekursen.

- Gjennom helgen har grunnene til å selge euroen blitt ganske klare, sier valutastrateg Sean Callow i Westpac Banking i en kommentar til Bloomberg.

Han peker på at den europeiske sentralbanken, ved sentralbanksjef Mario Draghi, trolig vil ta grep med stimulering av økonomien.

Aksjelive:Følg valutautviklingen og reaksjonene i vårt livestudio

- Draghi er et skritt nærmere kvantitative lettelser og det er en økende uro omkring den politiske situasjonen i Hellas, sier han.

Sentralbanksjef Mario Draghi signaliserte før helgen at faren for deflasjon i eurosonen er stor, og at den vil bli møtt med nye tiltak fra sentralbanksjefen.

Les også

Oljeprisen halvert siden i sommer

De fleste aktørene regner med at den europeiske sentralbanken snart begynner pengetrykking for å kjøpe statsobligasjoner i et forsøk på å få opp veksten i eurosonen.

Det skjer samtidig som den amerikanske sentralbanken har stanset sin pengetrykking og står klar til å heve sine styringsrenter.

I Hellas er det nyvalg i slutten av januar og forbundskansler Angela Merkel skal, ifølge medieoppslag i helgen, være forberedt på at Hellas går ut av eurosonen om landets eventuelle nye regjeringen ikke vil følge opp forpliktelsene sine i henhold til krisepakkene landet har mottatt.

Les også:

Farlig lave renter løfter vekstenDer Spiegel: Merkel er klar for «Grexit»Cameron vil framskynde folkeavstemning om EU

Publisert: