Kronen nådde ny bunn mot euro og på viktig indeks

I løpet av natten nådde kronen på nytt sitt svakeste nivå mot euroen noensinne, skriver Kyrre Aamdal i DNB Markets i en morgenrapport.

SVEKKET KRONE: Den viktige kroneindeksen I44 er litt omvendt av det som er logisk: når den peker oppover betyr det at den norske kronen har blitt svakere mot 44 av Norgeshandelspartneres valutaer. Mandag nådde kronen sitt svakeste nivå på flere tiår på indeksen.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Euroen var i natt oppe i 10,2575 kroner, sier Aamdal som viser til tall fra Bloomberg.

Også den brede kroneindeksen I44, som er den hovedstyret i Norges Bank ser på når de vurderer rentesettingen, er på sitt svakeste på flere tiår.

Mandag ettermiddag nådde indeksen opp i 111,63 poeng som er det svakeste i sentralbankens statistikk som går tilbake til slutten av 80-tallet. Et høyere tall på I44-indeksen betyr at kronen har svekket seg mot andre valutaer.

«Den norske kronen har en stund blitt tydelig påvirket av markedssentimentet. Økt risiko har gått sammen med svakere krone», skriver Aamdal i sin morgenrapport.

Les også: (+) Dette er faktorene som kan sende kronekursen enda lenger ned

«Oppgangen i lange renter, høyere aksjekurser og svakere dollar peker alle mot at kronen skulle styrke seg. Den norske kronen fortsatte imidlertid å svekke seg, og EUR/NOK var på sitt høyeste i natt notert til 10,2575, ifølge Bloomberg», skriver han.

Påvirket av tale

Ifølge Aamdal svekket kronen seg etter meldinger fra nyhetsbyråene om at sentralbanksjef Øystein Olsen gjentok at rentene vil være uendret fremover i en tale for Regionalt nettverk på Raufoss.

«Selve talen inneholdt lite nytt og bygget på informasjonen som ble lagt frem på de to siste rentemøtene. Likevel var det en markert markedsreaksjon da nyhetene ble lagt ut», skriver Aamdal.

Les også: (+) Dette må du vite før du satser sparepengene på «markedet som aldri sover»

«Mens Olsen prøvde å tone ned betydningen av de siste ukers kronesvekkelse, virket det som om markedene ble desto mer sensitive til uttalelsene», legger han til.

Også den svenske kronen svekket seg mot euro i går, påpeker Aamdal.

Analytikere har pekt på en rekke faktorer bak den svake kronekursen den siste tiden, som oljeprisfall, bekymringer for global vekst, risikoaversjon, handelskrig og det at det vanligvis er mindre handel i kronen på slutten av året.

Les også

DNB tror ikke rekordsvak krone betyr ny renteheving: – Kan slå tilbake

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norges Bank
 2. Euro
 3. Norsk krone
 4. Øystein Olsen

Flere artikler

 1. Svakeste krone på to år etter en av de svakeste enkeltdagene de siste 20 årene

 2. Betalt innhold

  Dette er faktorene som kan sende kronekursen enda lenger ned

 3. Falt mot handelspartnernes valutaer: Svakeste krone på mange tiår

 4. Kronen klatrer til sitt sterkeste på tre måneder: – Har ikke vært lett å forklare den svake kronekursen

 5. Kronen falt til sitt svakeste nivå på fem måneder på viktig indeks: – Gjenspeiler det vi hadde i mai