Kronekursen

Rekordsvak krone etter Trump-utspill

Euroen er nå på sitt dyreste noensinne for nordmenn. Dollaren har ikke kostet mer siden 1985.

Berit Roald / NTB scanpix
  • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Kronen svekker seg kraftig etter at Trump i natt kom med innreiseforbud fra Europa til USA den neste måneden. I tillegg erklærte WHO onsdag kveld coronaviruset for pandemi.

En dollar kostet natt til torsdag 9,86 kroner. Det er ifølge Norges Bank det dyreste siden 1985, da den kostet 9,88 kroner. Samtidig koster en euro for første gang over 11 kroner.

Svekkelsen tiltar dermed etter at kronen den siste tiden har fått kraftig juling, som følge av usikkerheten coronaviruset har skapt i markedene.

Oljeprisfallet tiltar

Kronen følger ofte bevegelsen i oljeprisen, der fallet tiltar torsdag morgen. Oljeprisen er ned over fem prosent. Et fat Nordsjøolje koster i skrivende stund 33,98 dollar.

Mandag var oljeprisen på det laveste nede i 31,26 dollar.

Oljeprisen er nå mer enn halvert siden den var på det høyeste nivået i januar.

I tillegg regnes kronen som en usikker investering fordi Norge er en liten økonomi, og kursen faller ofte når usikkerheten i verden øker.

Les også

Oljeekspert om priskrigen: – Kan se et nærmest ubegrenset fall

Forhandlingskollaps

Mandagens oljepriskrasj kom etter at Opecs forhandlinger med Russland om en produksjonsavtale kollapset.

Opec-landene hadde i utgangspunktet et ønske om å redusere produksjonen av olje på grunn av en dramatisk lavere etterspørsel, som følge av coronaviruset.

Oljekartellet, med Saudi-Arabia i spissen, klarte ikke imidlertid ikke å bli enig med Russland om en løsning for videre produksjonskutt.

Når dagens avtale går ut i slutten av måneden, står de oljeproduserende landene i teorien fritt til å pumpe så mye de vil.

– Det har gått fra vondt til verre. Foreløpig er det ingen bunn i oljeprisene. Hvis tilbudet fortsetter å øke og det blir en priskrig, er det klart at det treffer kronen midt i trynet. Og det skjer på toppen av alt det andre, sa DNBs valutastrateg Magne Østnor til E24 etter mandagens kroneras.

Les også

Rekordsvak krone mot euro: - Ikke overraskende

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kronekursen
  2. Norsk krone
  3. Euro
  4. Dollar

Flere artikler

  1. Kroneraset tiltar etter sjokkfall i oljeprisen

  2. Dyreste dollar noensinne

  3. Kronen styrker seg etter regjeringens krisepakke

  4. Asia-børsene falt kraftig etter Trumps innreiseforbud

  5. Oljeprisen stuper nær 30 prosent