Kronen svekkes ytterligere etter oljeprisfall og USA-børsfall

Kronen svekker seg til nye rekordsvake nivåer mot dollar og euro etter et oljeprisfall til 29 dollar fatet.

Illustrasjonsbilde.

Roald, Berit
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Den norske kronen har igjen svekket seg til usedvanlig svake nivåer. En euro er nå verdt 11,57 kroner, fra 9,83 kroner ved nyttår. Inntil nylig hadde kronen aldri vært svakere enn rundt 10,30 mot euro.

En dollar er verdt 10,39 kroner mandag ettermiddag, sammenlignet med 8,76 kroner ved nyttår.

Det skjer etter at oljeprisen har falt til 29 dollar fatet, fra 66 dollar fatet ved nyttår. Mandag var det også handelsstans på USA-børsene etter et kraftig fall, til tross for at landets sentralbank søndag slo på stortrommen med et rentekutt på én prosentpoeng og i tillegg varslet stimulanse på rundt 7.000 milliarder kroner.

Oslo Børs var på det meste ned over 10 prosent mandag, og en tungvekter som Equinor var ned syv prosent, mens DNB var ned over 12 prosent.

Kronen har falt og falt i det siste, og det har knapt vært ende på nedturen. Tidligere mandag sa sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24 at kronen kan gå enda svakere.

– Den kan gå enda svakere. Det finnes ikke noen bunn, sa Wilhelmsen.

Nordmenns grensehandel blir også dyrere på grunn av den svake norske kronen. Den svenske kronen var verdt 93 norske øre ved nyttår, men er nå verdt 1,05 kroner, som er svenskekronens sterkeste nivå siden 1992.

Les også

Handelen stanset på Wall Street: S&P 500 falt åtte prosent

Skyldes globale forhold

Svekkelsen i kronen kommer selv om både Norges Bank og regjeringen har kommet med kraftfulle tiltak for å unngå en fullstendig krise i norsk økonomi med tap av arbeidsplasser.

– Det har ingenting med Erna Solberg og Jan Tore Sanners tiltak å gjøre, sa Wilhelmsen tidligere mandag.

– Alt handler om det globale bildet, at man nå ser at coronaviruset er helt ute av kontroll, med en eksplosiv vekst utenfor Kina. Spesielt Europa er episenter nå, og vi ser nyheter om dramatiske tiltak i land som Spania, og Tyskland var sist ute med å stenge grensene i går, sa han.

Han peker på at mange stater kommer med svært inngripende tiltak for å stanse coronaviruset, og at aktivitetsfallet trolig betyr at verden er inne i en økonomisk tilbakegang (resesjon).

– Det er det alt handler om nå. Det går ut over etterspørselen etter råvarer, og råvarevalutaer som den norske kronen, sier Wilhelmsen.

Forsøker å mildne nedturen

– Kan sentralbanker og regjeringer gjøre noe for å stanse dette?

– Det er egentlig regjeringene som sørger for denne nedturen, med sine tiltak for å stanse viruset. Det er helt riktig å gjøre, men det sørger samtidig for at økonomisk aktivitet stopper opp, sier Wilhelmsen.

– Nå forsøker de å mildne nedturen i økonomien, alle sentralbankene vil sette renten ned til null, og det kommer midler over statsbudsjettene for å styrke økonomien. Det kommer også tiltak som det Solberg kom med i går for å sikre bedriftene tilgang på midler så de ikke går konkurs, sier sjeføkonomen.

Når viruset etter hvert når toppen og antallet nye tilfeller avtar, tror Wilhelmsen at markedene kan peke oppover igjen.

– Men det kommer til å ta tid, og vi har ikke kontroll på dette ennå. Jeg tror markedene vil snu når vi ser at viruset er på defensiven, sier han.

Les også

Børsfallet tiltar i styrke, mens oljeprisen raser

Les også

IMF klar med kriselån på over ti tusen milliarder kroner

Her kan du lese mer om

 1. Kronekurs
 2. Norsk krone
 3. Dollar
 4. Euro
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Tidenes svakeste krone: – Det finnes ikke noen bunn

 2. Kronens dramatiske nedtur: Svekket 14 prosent siden nyttår

 3. Norges Bank med nytt dramatisk rentekutt

 4. Annonsørinnhold

 5. Nå spår markedet rentekutt i Norge: – Et virussjokk

 6. Rekordsvak krone løfter verdien: Oljefondet stiger tross kraftig børsfall