Boligprisene fortsetter å stige

Prisene på brukte boliger steg med 1,9 prosent i årets første kvartal, ifølge SSB. Veksten er fortsatt sterkest i hovedstadsområdet. 

PRISVEKST: Boligprisene fortsetter å stige. Her er boliger på Sørenga i Oslo.

Foto: Thomas Brun NTB scanpix
Publisert:,

Fjorårets enorme boligprisvekst har fortsatt inn i det nye året, om enn med noe svakere styrke, viser de sesongjusterte tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som ble publisert tirsdag morgen.

Fra årsskiftet til utgangen av mars steg boligprisene med 1,9 prosent på landsbasis.

Og veksten er fortsatt sterkest i hovedstadsområdet. I Oslo økte boligprisene med 3 prosent, mens prisveksten i Akershus var enda høyere, på 3,8 prosent.

Analytiker Jeanette Strøm Fjære i DNB mener det ikke er oppsiktsvekkende gitt den enorme prisveksten i Oslo det siste året.

– Noen vil nok spekulere i om de nye særskilte kravene om 40 prosent egenkapital på sekundærboliger i Oslo, kan ha spilt inn og fått småinvestorer til å kjøpe i Akershus i stedet, sier hun til E24.

– Vi har ikke noen statistikk som underbygger dette, og det kan være for tidlig å se dette allerede i første kvartal, men det kan være én av årsakene.

Det siste året har prisene på bruktboliger i Oslo og Bærum steget med svimlende 21 prosent, mens prisveksten i Akershus har vært 16 prosent.

Svak vekst i vest og nord

Men statistikken viser samtidig at det er store variasjoner fra by til by og landsdel til landsdel.

Der veksten er skyhøy i hovedstadsområdet, er prisveksten i Bergen bare 0,2 prosent det siste kvartalet og 4,5 prosent fra første kvartal i fjor.

– Bergen har ligget en stund på normalvekst på 4–5 prosent. Her har man merket mer effekten av oljebremsen enn i Oslo. Det kan delvis forklare lavere prisvekst der, sier Strøm Fjære.

– Ledigheten har økt mye i Hordaland, men det har ikke tatt av nå i det siste, så det burde ikke gå mye verre der nå. Derfor har jeg ikke noe klart svar på hvorfor dette skjer, legger hun til, og påpeker at tallene kan variere mye fra kvartal til kvartal.

På Vestlandet utenom Bergen har boligprisene bare steget med 1,8 prosent det siste året.

Og i Nord-Norge har prisveksten tilsynelatende stått stille siden årsskiftet.

«I landets nordligste fylker var prisene tilnærmet uendret i denne perioden,» heter det i pressemeldingen fra SSB.

– I Nord-Norge har egentlig ledigheten falt, og det har gått ganske mye bedre her enn på Vestlandet. Men man må huske at tallene svinger, og man bør derfor ikke trekke for mye ut av et enkelt kvartal, mener Strøm Fjære.

Hun sier forøvrig at SSBs tall bekrefter bildet fra Eiendom Norge, som publiserer boligprisstatistikk månedlig.

Les også

Spår to år til med rekordlave renter

– Prisene stiger fortsatt, det er ingen kollaps, men det går litt tregere, sier DNB-analytikeren.

Vokser mest

Det er blokkleilighetene som har hatt den sterkeste prisveksten det siste året med 16,3 prosent økning på landsbasis.

I Oslo og Bærum økte prisene på blokkleiligheter med 23,0 prosent sammenlignet med 1. kvartal i fjor, mens prisen i resten av Akershus steg 19,3 prosent.

I årets første kvartal steg prisen på blokkleiligheter med 2,5 prosent, mens eneboliger og småhus ble 1,8 prosent dyrere landet sett under ett.

Prisstigningen for småhus og eneboliger har siden 1. kvartal 2016 vært henholdsvis 10,2 og 7,4 prosent.

Les også

Nyboligsalget i Oslo faller 35 prosent

Les også

Sjeføkonom: – Alvorlig korreksjon får du først når folk er nødt til å selge huset

Les også

Syv byer har tosifret boligprisvekst

Her kan du lese mer om