E24-podden budsjettspesial: Derfor vil ikke Siv gamble på dagens høye oljepris

Oljeprisen har gjort et kraftig hopp siden i fjor høst til hele 79 dollar per fat, men i revidert budsjett holder Siv Jensen seg til å øke til 65 dollar. I E24s podcast tirsdag forklarer hun hvorfor.

FERSKE TALL: Finansminister Siv Jensen la tirsdag frem revidert nasjonalbudsjett for 2018. Et par timer senere tok hun turen innom E24s podcast.

Foto: Tore Meek NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Tirsdag la finansminister Siv Jensen frem revidert nasjonalbudsjett for 2018.

Der justeres anslaget for arbeidsledigheten ned fra 4,0 til 3,8 prosent, mens anslaget for veksten i norsk økonomi holdes på 2,5 prosent, sammenlignet med estimatene i statsbudsjettet fra oktober i fjor.

Les også: Tapper langt mindre fra Oljefondet

Kort tid etter fremleggelsen tok Siv Jensen turen til E24s podcaststudio sammen med sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

I budsjettforslaget har man økt oljeprisen som ligger til grunn for budsjettestimatene fra 55 til drøye 65 dollar per fat, eller fra 438 til 519 kroner. Siv Jensen forklarer blant annet hvorfor de ikke legger seg nærmere dagens prisnivå på 79 dollar eller 635 kroner per fat.

– Er du litt bevisst forsiktig?

– Ja, det er det all grunn til å være. Nå er det mye usikkerhet ute i verden. Det skjer mye i Iran, som definitivt har bidratt til at oljeprisen har hoppet i været. Vi vet ikke hvor oljeprisen kommer til å være ett år fra i dag. Ser man på terminprisene så tror ikke de på at oljeprisen vil være vedvarende høy, så jeg tror det er greit å ha litt edruelige anslag, sa Jensen.

Hør hele sendingen med finansministeren og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets i podcastspilleren din eller ved å følge denne linken.

Den økte oljeprisen og lavere kostnader i oljenæringen bidrar til at milliardene nå flommer inn i statskassen. I revidert budsjett skrur man opp estimatet for statens oljeinntekter i år (netto kontantstrøm) med 41 milliarder til 224 milliarder.

Med et oljefond som tirsdag nådde 8.409 milliarder kroner, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen at det er viktig å ikke se seg blind på hvor mange oljemilliarder staten får inn i kassen hvert år:

– Det er ikke oljeinntektene som kommer inn løpende hvert år som bidrar til å finansiere budsjettet. Alle pengene som vi får inn settes direkte inn på Oljefondet, og så øker fondet hvis vi har veldig store inntekter. Men for hver hundrelapp ekstra vi putter inn i fondet, så er det bare tre kroner som er til disposisjon ut ifra en mekanisk tolkning av handlingsregelen, sa Andreassen.

– Fokuset på om det kommer inn 100 milliarder mer eller mindre i løpet av året er egentlig bare småpenger i den store sammenhengen, fortsatte han.

Les mer om revidert budsjett: Dette er regjeringens viktigste endringer

PODINNSPILLING: Finansminister Siv Jensen var tirsdag på besøk hos E24-podden sammen med sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets (t.h.). Programleder: Marius Lorentzen

Foto: Magne Antonsen VG/E24
Les også

Nye skatteregler: Nå skal du skatte på bonuspoeng på jobbreiser

Les også

Tapper langt mindre fra Oljefondet

Les også

Samferdselsministeren sikrer 25 nye Flirt-tog

Her kan du lese mer om

  1. Siv Jensen
  2. Solberg-regjeringen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Jensen vil spare i Oljefondet

  2. Tapper langt mindre fra Oljefondet

  3. Siv Jensen bruker mindre oljepenger

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette er økonomenes forventninger til statsbudsjettet

  6. Regjeringen om oljepengebruken: – Vi er inne i en ny fase