U-sving for verdens viktigste rente: – En korreksjon

Etter den raske oppgangen tidligere i høst har den amerikanske tiåringen falt like hurtig ned igjen. Markedsuro, sentralbanksnakk og bekymring for nedkjøling av amerikansk økonomi ligger bak, ifølge analytikere.

RENTEFALL: Den amerikanske tiåringen, som følges tett av aktørene i markedet, har falt siden en topp forrige måned. Illustrasjonsfoto.

Foto: Brendan Mcdermid Reuters
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Rentene i USA steg hurtig i høst, og den tiårige statsrenten passerte 3,2 prosent i oktober, det høyeste på nesten syv år.

Nå har denne renten, som følges tett av markedsaktører og gjerne kalles verdens viktigste, falt tilbake, til 2,9 prosent.

E24+: Dette må du vite om «verdens viktigste rente»

Ifølge sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management er rentefallet drevet av et knippe faktorer:

 • Markedsuro sender typisk investorer over i tryggere havner. Amerikanske statsobligasjoner ansett å være en slik havn, og når mange kjøper obligasjonene faller rentene.
 • I tillegg har den økonomiske veksten falt i land utenfor USA. Amerikansk økonomi er fortsatt sterk, men ifølge Wilhelmsen er det forventninger om en nedkjøling neste år, noe som har en dempende effekt på rentene.
 • Sjeføkonomen trekker også frem tolkningen av den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powells renteuttalelser. Mens Powell i oktober sa at rentenivået var «langt unna» det såkalte nøytrale rentenivået sa han nylig «rett under», noe som satt fart i spekulasjoner om at rentetoppen snart er nådd.

– Etter min mening har han egentlig ikke sagt noe nytt, men markedet har bare tolket det veldig forskjellig, sier Wilhelmsen.

– Det ble tolket som at han har endret mening totalt, og at renten nå ikke skal så veldig mye opp. Slik at renteforventningene har falt veldig mye, over hele kurven, sier han.

U-SVING: Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner nådde en topp på over 3,2 prosent i oktober, men har siden falt ned til 2,9 prosent.

Foto: Infront

– En korreksjon

Han får støtte fra rente og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken.

– Det som har blitt tydelig de siste ukene har vært at markedet har priset inn en lavere forventning til styringsrenten i USA, sier han.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management

Foto: John Thomas Aarø E24

Forventningene til hva sentralbankens styringsrente skal bli er en av komponentene i renten på tiårige statsobligasjoner.

Den amerikanske sentralbanken har hevet styringsrenten til intervallet 2 til 2,25 prosent, etter at nullrentene ble forlatt i slutten av 2015. Den neste rentehevingen er ventet i desember.

Men ifølge Knudsen har markedet i det siste nedjustert forventningene, slik at det nå antas kun to rentehevinger før toppen er nådd, mot tidligere tre.

– Nøkkeltall har kommet inn på nedsiden av forventningene. Dermed så har det vært en del skuffelser og mer uro i markedene samtidig. Det legger en demper, blandet med geopolitikk og handelssituasjon mellom USA og Kina, sier han.

Ifølge Wilhelmsen er imidlertid rentefallet man har sett denne måneden ikke en uvanlig stor bevegelse.

– Jeg ser på dette som en korreksjon. Rentenivået er på vei opp. Jeg tror det har vært en overreaksjon ned i renten. Det er ganske typisk at det svinger på denne måten, sier han.

Rente- og valutastrateg Nils-Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets.

Foto:

Resesjonsvarsel

En bevegelse som har fått mye oppmerksomhet i markedene er den krympende renteforskjellen mellom statsobligasjoner med ti års løpetid og obligasjoner med kortere løpetid.

Den såkalte rentekurven, som måler denne forskjellen, har opp gjennom historien varslet flere resesjoner. Den følges derfor tett av markedsaktørene.

E24+: Denne grafen har varslet hver eneste resesjon siden 50-tallet – nå gjør den det igjen

Vendepunktet er når de korte rentene, for eksempel renten på statsobligasjoner som løper i to år, blir høyere enn renten på statsobligasjoner som løper i ti år, altså den lange renten.

En forklaring er at i en sterk økonomi er den lange renten høyere enn den korte renten.

Det motsatte, at den korte renten blir høyere enn den lange, er ofte et tegn på at markedet er bekymret for situasjonen i økonomien.

Les på E24+

Den amerikanske rentekurven er negativ. Det er stort.

Dette kalles en invertering av rentekurven.

– Når den går i minus har det historisk sett gjerne gitt en resesjon i amerikansk økonomi. Vi er ikke der ennå, men markedet følger dette veldig tett. Men signalet blir først gjeldende når vi har en invertert rentekurve, ikke før, sier Knudsen.

E24+: Derfor fungerer ikke resesjonens røde varsellampe

– Det kommer til å sette ganske tydelige avtrykk i markedene hvis vi får en invertering. Det er markedets varsel om at noe kommer til å skje. Det er all grunn til å være ekstra på vakt hvis dette inntreffer i markedet, sier han.

Wilhelmsen tror ikke neste nedgangsperiode er rett rundt hjørnet, fordi den amerikanske sentralbankens styringsrente fortsatt er lav.

– Vi tror ikke vi er der ennå, fordi sentralbankens rente i USA er på litt over to prosent. Og nå forventes det ikke så mye mer. Det forventes rundt 2,5 prosent. Jeg tror ikke det kommer til å utløse en resesjon.

– Begynner renten å komme opp i tre og en halv til fire prosent kan det være større sannsynlighet for en resesjon, sier han.

Les også

To rentehopp og litt mer påfyll i lommeboken

Les også

Venter at en euro vil koste mellom 9,80 og 9,90 før nyttår

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Rente
 2. USA

Flere artikler

 1. Helomvending i verdens viktigste renter

 2. Betalt innhold

  Derfor fungerer ikke resesjonens røde varsellampe

 3. Betalt innhold

  Kommentar: Den amerikanske rentekurven er negativ. Det er stort.

 4. «Krisegrafen» under null

 5. Sjeføkonom: – Markedet priser inn et rentekutt fullt og helt