– Norge er på vei inn i en mild resesjon

Økonomer er klare på at tallene som kom fredag, ikke er noe å juble over. Og én er nå enda mer sikker på at Norges Bank vil sette renten ned til null i løpet av 2016.

TREKKER LEDIGHETEN OPP: Det var en svak økning i ledigheten for november, med 500 nye fulltidsledige. Det er bransjer knyttet til oljesektoren som trekker ledigheten kraftig opp.

Jan-Morten Bjørnbakk
  • Anita Bakk Henriksen
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

– Det er fortsatt ingen stor fart i privatøkonomien, og dagens gode detaljhandelstall kommer inn etter flere måneder med svake detaljhandelstall, sier sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce til E24.

Det var på forhånd ventet en shoppingoppgang på 0,5 prosent. Men i stedet landet detaljhandelen på en vekst 0,9 prosent. Bruce ser likevel ingen grunn til å juble over fredagens tall.

Ikke full stopp som fryktet

– Det er fremdeles moderat vekst, og dagens tall er nok mest å regne som en korreksjon.

Detaljhandelen opplever nå en oppsving denne måneden etter flere måneder med svak nedgang. Faktisk falt shoppingen i hele tredje kvartal.

Tallene viste at Ola og Kari nordmann er blitt enda mer pessimistiske på vegne av landets økonomi.

– Pessimismen øker, men troen på egen økonomi er fortsatt i positivt terreng. Forbrukertilliten tilsier et mer beskjedent forbruk. Vi har lenge ment at vi tror mest på at forbruket vil fortsette å vokse moderat, og det holder vi fast på, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

DNB Markets er blant prognosemakerne som venter at Norges Bank vil kutte renten fra 0,75 til 0,5 prosent på rentemøtet 17. desember.

Renten vil bli satt til null i 2016

– Vi ser at folk er forsiktige, men det er ikke full stopp, slik vi var bekymret for. Det kunne vært en kraftigere nedbremsing på husholdningen, sier seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank.

Han mener at det kommende rentemøtet 17. desember fremdeles står svært åpent, og han er usikker på om Norges Bank kommer til å sette renten ned ytterligere.

– Nå er ikke poenget om de setter den ned i desember eller mars, men at den har blitt nedjustert tre ganger i år og vil komme til å nå null i løpet av neste år, understreker Børsum.

Norges Bank tar riktige avgjørelser

Han utelukker ikke en mild resesjon i tiden som kommer, men sier rett og slett at det må folk være forberedt på. Børsum er også tydelig på at Norges Bank gjør alt rett ved å nedjustere renten.

– De tar hensyn til finansiell stabilitet. Norges Bank har lagt betydelig vekt på utvikling i boligpriser og gjeld med rette, og de har tidligere holdt renten høyere enn mange mente var nødvendig, sier Børsum.

Også ledighetstallene fra Nav ble sluppet fredag, og disse viser en oppgang som var mer eller mindre ventet, mener seniorøkonomen.

Les også

Vår tillit til økonomien er rekorddårlig

Økning på 500 ledige

– Disse tallene illustrerer en videre oppgang i ledigheten, men ikke raskere enn det vi kunne ventet, sier Børsum.

Han mener dette er helt i trå med det Norges Bank har anslått. Det er en økning på 500 flere helt ledige i november, hvor hovedandelen ligger langs oljekysten.

– Her stiger det videre langs hele oljekysten, mens det er flatt eller nedadgående i Nord-Norge og Oslo og Akershus. Nedlegging av gruvedriften i Sør-Varanger er dog ikke tatt med i disse tallene, vil kunne påvirke tallene i desember, eventuelt i januar, sier Øysten Børsum.

Les også

Bekymret Danske Bank-sjef: – Vi er på et vippepunkt i norsk økonomi

Les også

Hopp i norsk shoppelyst

Les også

Ny etterforskning gir børsras i Kina

Les også

– Vi er på et vippepunkt i norsk økonomi

Publisert:

Flere artikler

  1. – Nedgangen vil merkes godt i hele landet

  2. Spår minusrente i Norge i 2017

  3. Ekspertene om høy norsk prisvekst: Inflasjonshopp vil ikke vedvare

  4. - Øker sannsynligheten for resesjon i Norge

  5. Comeback for shoppetallene