Høyreekstreme kan bli tredje størst i Hellas-valget

Denne bevegelsen ligger an til å bli det tredje største partiet i Hellas. Søndag er det valg.

DEMONSTRASJON: Tilhengere av Gylden daggry markerer i september i år minnet av den heroiske kong Leonidas, som kjempet mot den persiske overmakten ved Thermopylae utenfor Aten, i år 480 før Kristus. Sagnet er blant annet grobunn for filmen 300.
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

– Jeg er redd. For første gang har vi ingen idé om hva valget vil bringe, sier det tidligere konservative parlamentsmedlemmet Fotini Pipili til den britiske avisen The Guardian.

–Det vi vet er at Gylden daggry kommer til å gjøre det godt, og for dem som er seriøse er det en veldig skremmende ting.

Les også

Hellas ligger an til kronglete valgresultat

Kniving i teten

For bak knivingen mellom det konservative partiet Nytt demokrati og venstreradikale Syriza om å bli det største partiet, er det kun det høyreekstreme partiet Gylden daggry som løfter seg på meningsmålingene.

Partiet beskrives av akademikere og media som nynazistisk og fascistisk - men selv avviser de dette.

Partiet er kjent for delvis uniformering av sine medlemmer, og for nazilignende flagg og symboler. De er også uttalte beundrere av den facsistinspirerte diktatoren Ioannis Metaxas - som ledet Hellas fra 1936 -1941.

Følg Hellas-valget på E24 søndag. Vi har fyldig valgdekning kvelden gjennom!

På målingene synes Gylden Daggry å ha befestet posisjonen som det tredje største partiet i Hellas med en oppslutning på opp til 7,4 prosent på de beste målingene, mens de andre småpartiene ligger noen hestehoder bak og delvis ned mot sperregrensen på tre prosent.

Les også

Hun er Hellas' nye statsminister

Ved forrige valg fikk partiet 6,4 prosent etter en valgkamp hvor partileder Nikos Michaloliakos og store deler av partiledelsen satt fengslet for sin og partiets påståtte tilknytning til drapet på den antifascistiske rapperen Pavlos Fyssas i 2013.

(saken fortsetter under bildet.)

HAKEKORSLIGNENDE SYMBOL: Tilhengere av Gylden daggry under en demonstrasjon i januar med et flagg med partiets hakekors-lignende symbol.

Løslatt fra varetekt

Partiledelsen er nå løslatt, fordi de ikke kan holdes varetektsfengslet lengre etter gresk lovgivning - og de venter på rettssaken som partier ser på som et forsøk på å kneble partiet fra utenlandske maktsentra.

Partiet profilerer seg som det eneste partiet som er motstander av å inngå låneavtaler med landets långivere.

Det vil kaste ut innvandrere, og omtaler gjeldsavtalen med EU som et dødsmemorandum, skriver Financial Times.

Partiet omtales som uttalt rasistisk, antisemittisk, antiislam - og beskyldes for tilknytning til fotballpøbler og voldsepisoder i Hellas og utenfor landet.

Under valgmøtene er partileder Nikolaos Michaloliakos tydelig når han sier at partiet sier nei til låneavtalen og nei til innvandringen og at partiet er det eneste nasjonalistiske alternativet.

Les også

Amerikanske økonomer mener Tsipras setter redningspakken i fare

Tjener på innvandringskrisen

Pipili mener partiet er blitt styrket av en nærmest provoserende liberal innvandringspolitikk under Syriza-regjeringen, og av alle flyktningene som strømmer inn på de greske øyer.

Meningsmålingene i Hellas viser at velgere flest flokker seg rundt det konservative paritet Nytt demokrati og valgvinneren fra januar, Syriza, som er Rødt og SVs søsterparti.

De to veksler mellom å være størst på meningsmålingene, men får uansett ikke mer enn litt over 30 prosent av stemmene hver.

Det er ikke tilstrekkelig for å gi rent flertall i det 300 delegater store greske parlamentet, selv om det partiet som blir størst i valg får 50 ekstra plasser i parlamentet.

Flere greske politikere - og også stemmer innen akademnia - frykter at Gylden daggry kan blir det eneste tydelig opposisjonspartiet i Hellas, om det blir et valg hvor hverken Syriza eller Nytt demokrati får styringsdyktig flertall.

– Mange mennesker ber om at det er sosialdemokratiske Pasok og ikke fascistene som kommer på tredje plass, sier Pipili til Guardian.

NAZIINSPIRERT: Med naziinspirerte symboler og høyreekstremt budskap leder Nikolaos Mihaloliakos det høyreekstreme Gylden daggry i Hellas. Partiet kan bli det tredje største ved søndagens nyvalg.
Les også

Slik har Hellas brukt milliardene de har fått i kriselån

Les også

– Den politiske uroen kommer til hjemsøke Hellas lenge

Les også

Tysklands nasjonalforsamling godtar Hellas-avtale

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Det greske valget for finansmarkedene: Dette er de mest sannsynlige utfallene

  2. Nytt demokrati innrømmer nederlag

  3. Meningsmåling gjør Syriza til Hellas' nest største parti

  4. Valgdagsmålinger spår Syriza-seier i Hellas

  5. Eksperter: Derfor vokser de høyreekstreme