Sjeføkonom etter heftig renteuke: – Sentralbankene er ferdig

Bevegelsen som kan tyde på at markedet tror sentralbankene er ved veis ende.

STOPP: Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management
  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

– Sentralbankene er mer eller mindre ferdig.

Slik oppsummerer sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management en innholdsrik uke – hvor flere sentralbanker kom med rentebeslutninger.

Nå tror han runden med rentekutt og storstilte vekstgrep kan være over.

– Dette temaet har ikke påvirket investorene veldig mye så langt, men man har begynt å snakke om det i markedet. Det kommer til å bli et tema fremover, sier Wilhelmsen.

Markedet snudde

Særlig inneholdt ukens første store begivenhet, rentebeslutningen fra Japan onsdag morgen, flere interessante momenter.

Det var i forkant stor usikkerhet om Bank of Japan ville kutte styringsrenten enda mer ned i minusland eller utvide sitt storstilte obligasjonskjøpsprogram på 80.000 milliarder yen i året.

Ingen av delene ble presentert: I stedet valgte sentralbanken å endre forutsetningene for tiltakene som er iverksatt:

Fremover vil Bank of Japan ha et mål om å holde renten på 10-årige statsobligasjoner på «mer eller mindre» null prosent. Denne renten har nemlig ligget på minus 0,3 prosent – mer i minus enn den korte renten på minus 0,1 prosent.

At det ikke ble foretatt mer «vanlige» grep som rentekutt eller utvidelse av obligasjonskjøp, kan ha gjort markedet usikker.

Er Bank of Japan ferdig?

Han viser blant annet til den litt merksnodige bevegelsen i amerikanske dollar mot japanske yen i kjølvannet av rentebeslutningen:

U-SVING: Kan denne grafen, som viser utviklingen i amerikanske dollar mot japanske yen like etter rentebeslutningen onsdag morgen, være et første signal om at markedet fremover vil begynne å tro at sentralbankene er ferdig med å kutte?

Den begynte nemlig å svekke seg – som en valuta ofte gjør når ekspansive sentralbankgrep tas. Men så snudde yen og gikk sterkere.

– Det bråsnudde, og det skyldtes nok at markedet begynte å spørre seg om det ikke kommer noe mer, sier Wilhelmsen.

Bank-trøbbel

Banker tar som regel lån som er av relativt kortsiktig karakter, mens utlånene til bedrifter og husholdninger er av mer langsiktig karakter.

Når de lange rentene faller nesten like langt ned som de korte, blir bankenes inntjening lavere. Marginene faller.

Mange land rundt oss, Sverige, Danmark, Sveits og eurosonen har negative renter.

Stigende bekymring rundt hva negative renter kan gjøre med bankenes marginer, har medført at det tidvis har stormet rundt den europeiske banksektoren.

– Det er grenser for hvor lave rentene kan bli herfra. Ytterligere tiltak nå vil ikke ha stor effekt på økonomien. Om sentralbankene ikke er er ved veis ennå, er de nesten det, sier seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank til E24.

Les også

Investormogul Bill Gross etter USA-beslutning: – Knapt i stand til å snakke

– En enda lavere rente vil gjøre det enda vanskeligere for bankene, noe som vil begrense kredittveksten, legger han til.

I etterkant av Japans rentebeslutning onsdag, steg finansaksjer med om lag fem prosent.

– Dette illustrerer at vi begynner å komme ved veis ende for hva pengepolitikken egentlig kan gjøre før man får negative effekter. Vi har kommet til et punkt der vi ser at negative renter kan skape negative effekter for økonomien, sier Wilhelmsen i Nordkinn.

Øystein Børsum, seniorøkonom i Swedbank

Euro-løft?

Sentralbanksjef Mario Draghi har i større grad har signalisert en lavere villighet til rentekutt, etter at han i flere år har kjørt pengepolitikken mer og mer ekspansiv.
Hos Norges største handelspartner er innskuddsrenten nå på minus 0,4 prosent, og sentralbankene kjøper obligasjoner i markedet for 80 milliarder euro i måneden.

Dersom en økende overbevisning om at sentralbankene er ferdig med ekspansiv pengepolitikk er over, og at det fremover er mer sannsynlig med en normalisering av pengepolitikken, kan det blant annet gi relativt store bevegelser i valuta- og rentemarkedet.

– Det kan gi seg utslag i sterkere euro fremover og høyere lange renter, sier Wilhelmsen.

Les også

Tror kronehopp tok Norges Bank på sengen

Les også

– Knapt i stand til å snakke

Les også

Bank of Japan tar uventede grep

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. Valuta
  3. USA

Flere artikler

  1. – Nå snur han skipet

  2. – Blir avgjørende for om Riksbanken vil kutte renten

  3. Økonomer tror dypere minusrenter er på vei i Europa

  4. - Mange har tapt mye penger

  5.  – Ni av ti nordmenn kan sprette champagnen