Romano Prodi kan bli ny president i Italia

Det største partiet på sentrum-venstre-fløyen vil ha tidligere statsminister Romano Prodi som ny president i Italia. Hvis motstanderne til høyre for sentrum sier nei, kan følgen bli nyvalg til sommeren.

VALG: En betjent i nasjonalforsamlingen i Roma gjør klart til en ny runde i valget på italiensk president. Det sosialdemokratiske partiet Demokratenes leder Pier Luigi Bersani lanserte fredag Romano Prodi som presidentkandidat. Men forslaget møtte straks sterk motbør fra Silvio Berlusconis sentrum-høyre-allianse, og muligheten for nyvalg i Italia til sommeren rykker nå nærmere.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Sjefen for det sosialdemokratiske partiet Demokratene (PD), Pier Luigi Bersani, lanserte fredag Prodi som presidentkandidat. Men politikere i kretsen rundt den høyreorienterte tidligere regjeringssjefen Silvio Berlusconi sa straks nei til dette forslaget.

Etter tre resultatløse voteringer i nasjonalforsamlingen i Roma, var det likevel mulig at Prodi kunne bli valgt i fjerde runde. Mens en kandidat i de tre første valgomgangene måtte ha to tredels flertall for å vinne, holdt det med alminnelig flertall i den fjerde fredag ettermiddag.

LES OGSÅ: Presidentvalg i Italia splitter venstresiden

Fiender

Det innebar at Prodi måtte ha én mer enn halvparten av stemmene i nasjonalforsamlingen, det vil si 504 av 1.007. Men sentrum-venstre-fløyens kandidat er en gammel fiende av Berlusconi, som sier at Prodi som president neppe vil kunne bidra til å gi Italia en levedyktig regjering.

Og hvis ikke en slik regjering kommer på plass, er den sannsynlige følgen at det må skrives ut nyvalg, kanskje så tidlig som i slutten av juni eller begynnelsen av juli. Den politiske situasjonen i Italia har vært fastlåst siden de forrige valgene i februar.

PDs fremste talskvinne Rosy Bindi sa fredag at det enstemmige valget av Romano Prodi som presidentkandidat har avverget faren for en splittelse av partiet.

– Det landet nå trenger, er dialog om reformer i de nasjonale institusjonene, framholdt hun.

Dialog

– En slik dialog kan vi få, hvis Romano Prodi kommer på plass på presidentens kontor, sa Bindi til mediefolk i Roma.

– Han er mer kvalifisert enn noen annen til å løse denne oppgaven, tilføyde PD-talskvinnen.

Men Fabrizio Cicchito, en nær alliert av Silvio Berlusconi, mente Prodis kandidatur har ført Italia et skritt nærmere nyvalg.

– Det er ikke vi som vil ha det slik, det er PD som sier tvert nei til kompromiss med oss, mente Cicchito.

Franco Marini, en veteran fra den italienske fagbevegelsen, måtte torsdag oppgi å bli valgt til president. Marini stilte som Pier Luigi Bersani og Silvio Berlusconis felles kandidat, men fikk ikke tillit fra sentrum-venstre-fløyen.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Prodi kan bli ny president i Italia

  2. Presidentvalg i Italia splitter venstresiden

  3. Berlusconis frieriavvist av Bersani

  4. Sjekk Berlusconis drømmelag

  5. Kinkig alliansebygging venter i Italia