Giske om Telenor i Myanmar: - En stor anerkjennelse

Næringsministeren er svært fornøyd med at Telenor nå ser ut til å kapre en av de to mobillisensene i Myanmar. Han oppfordrer norske bedrifter til å utforske landet.

STORFORNØYD: Næringsminister Trond Giske er godt fornøyd med at Telenor ligger an til å vinne mobillisens i Myanmar. - Jeg synes det er en gledelig nyhet, sier han.
Publisert:

Torsdag kunne den norske telegiganten Telenor melde at selskapet har nådd frem med sin søknad i anbudskampen om de to mobillisensene i Myanmar.

Den andre aktøren ble Qatar Telecom, og de to selskapene skal nå gå i sluttforhandlinger med myndighetene i landet.

BAKGRUNN: Telenor slipper inn i Myanmar

- Jeg synes det er en gledelig nyhet. Det var en veldig tøff konkurranse, hvor veldig mange av de store telekomaktørene i Asia og verden hadde meldt seg på. At Telenor har blitt innstilt til å sikre seg en av lisensene er en stor anerkjennelse, sier næringsminister Trond Giske (Ap) til E24.

Næringsministeren påpeker likevel at den endelige beslutningen ennå ikke er tatt, og at Telenor ikke kommer til et dekket bord i Myanmar.

- Vi må være ærlige på at det er risiko knyttet til utviklingen i Myanmar. Det kan komme tilbakeslag i demokratiseringen og det er fortsatt et dårlig utviklet bankvesen. Telekomloven som skal regulere markedet er heller ikke på plass ennå, sier Giske.

Besøkte landet

Næringsministeren var selv på en turné i Asia i april, der han blant annet besøkte Myanmar. I tillegg til samtaler med norske bedrifter og landets myndigheter hadde Trond Giske et møte med den velkjente investoren George Soros.

Soros sto bak en gruppering som også hadde kastet seg inn i kampen om Myanmarlisensene, men vant ikke frem.

LES OGSÅ: – Telenor tror på mobilseier i Myanmar

- Ga Asia-turen din en god avkastning nå som Telenor har vunnet frem?

- Det håper jeg egentlig ikke. Vi har vært veldig tydelige overfor myndighetene om at dette anbudet måtte vurderer på bakgrunn av selskapenes egenskaper og kvaliteter. Men vår og andres forventning til en åpen og transparent prosess har kanskje hatt en positiv virkning, sier Giske.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER BILDET

PÅ ASIA-TUR: Nærings- og handelsminister Trond Giske besøkte Myanmar i april. Bildet er fra Bangladesh. Her med Telenors Asia-sjef Sigve Brekke og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas utenfor statsministerens kontor i Dhaka.

Næringsministeren peker på at Myanmars myndigheter har tatt i bruk internasjonale eksperter for å sikre en skikkelig og åpen anbudskamp rundt mobillisensene.

- Det virker som om presidenten har lagt sin stolthet i at dette skulle være en prosess de selv kunne være stolte av, sier Giske.

- Har Telenor vært i kontakt med dere angående hvordan de skulle gå frem i Myanmar?

- Vi har veldig tett og jevn kontakt med Telenor som eier, men dette er en ren kommersiell løsning.

LES OGSÅ: Soros kaster seg inn i kampen om Myanmar-lisenser

LES OGSÅ: Giske på ny Asia-tur for å hjelpe Telenor

- Utrolig spennende for norske bedrifter

Næringsministeren nøler ikke med å anbefale andre norske bedrifter å utforske landet, som etter tiår med et militærregime nå har tatt store steg for å åpne seg mot verden.

- Jeg vil anbefale norske bedrifter å undersøke mulighetene hvis det er relevant for dem.

Det at Myanmar åpner seg mot verden er en utrolig spennende mulighet for norske bedrifter, både for å tjene penger og for å bidra til en viktig samfunnsutvikling, sier Giske.

- Telenor skal få avkasting på pengene sine, men det betyr også utrolig mye at 50 millioner mennesker nå kan få tilgang til mobiltjenester som er så viktig for utviklingen, legger han til.

Giske understreker at det ikke er risikofritt å prøve seg i et land som Myanmar.

- Dette er et land som ennå ikke er ferdig med sin demokratiseringsprosess, og det er fortsatt dårlig utbygd på mange områder. I slike land er alltid korrupsjon en fare, sier Giske.

- Med Telenors foreløpige suksess, planlegger du en tur tilbake?

- Det er ikke noe behov for å dra tilbake nå. Vi undertegnet en viktig samarbeidavtale med Myanmar på mandag, men detaljene rundt denne lisensforhandlingen skal ikke vi legge oss opp i, avslutter næringsministeren.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no