Letta på vekstturné i Europa

Mindre kutt og mer vekst er planen Enrico Letta prøver å få europeiske ledere med på. Italias nye statsminister har en lang vei å gå før Tyskland og Angela Merkel er overbevist.

INGEN SPAREGRIS: Italias nye statsminister Enrico Letta har varslet skattelettelser i håp om at det skal bidra til å skape vekst i landet. - Italia dør av innsparinger alene, sier han.
Publisert: Publisert:

– Italia dør av innsparinger alene. En vekstpolitikk kan ikke vente lenger, er den nye statsministerens budskap idet han tar fatt på den vanskelige jobben med å snu den negative utviklingen i italiensk økonomi.

Letta har blant annet varslet skattelettelser i et håp om at det skal bidra til å skape vekst.

Men det er en linje som ligger langt fra den tyske sparelinjen, og Letta har en jobb å gjøre om han skal overtale statsminister Angela Merkel når de to møtes i Berlin tirsdag.

LES OGSÅ: Letta vil ha vekst

Tyskland har stått i spissen for spare- og kuttpolitikken som har preget krisehåndteringen i eurosonen, og landet er fortsatt drivkraften i europeisk økonomi. Budsjettunderskuddene og gjelden må ned, er Merkels krav til europeiske partnere.

Legitimitet

Letta drar videre fra Berlin til Brussel. Han mener Europa har en legitimitetskrise og må anlegge en mer vekstvennlig politikk.

Det var protestvelgerne som dominerte i valget i Italia i februar, og Letta sier politikerne nå må lytte til den stigende motstanden i befolkningen.

LES OGSÅ: Letta har løst regjeringsfloken i Italia

Letta har lovet resultater innen halvannet år, og han har litt å ta tak i. Den italienske gjelden er ventet å overstige 130 prosent av brutto nasjonalprodukt i år, mens økonomien kommer til å krympe med 1,3 prosent. Samtidig sliter landet med en ledighet på nesten 12 prosent.

Tillit

Mandag vant Letta tillitsvotum fra annetkammeret i nasjonalforsamlingen. Tirsdag stemmer førstekammeret.

Han har dannet en såkalt storkoalisjon med støtte fra både venstre- og høyresiden ettersom valget i februar ikke ga noen styringsdyktig flertall. Spørsmålet er om støtten er solid og stabil nok til at Letta klarer å gjennomføre viktige reformer.

Publisert:
Gå til e24.no