Nå har også Sverige negativ statsrente

Lav inflasjon gir historisk lavrenterekord i Sverige.

HVA GJØR HAN?: Lav svensk inflasjon har økt presset på Riksbanksjef Stefan Ingves.
Publisert: Publisert:

Tror du at en lånerente ikke kan bli lavere enn null?

Da tar du feil. For noen kan den det.

For den svenske staten kan i prinsippet nå låne penger til så gode rentevilkår at långiveren må betale staten for å gi den lån.

For onsdag formiddag steg nemlig kursen på svenske statsobligasjonslån så mye at den effektive avkastningen falt til 0,005 prosent, opplyser sjefstrateg Johan Javeus i Seb til nyhetsbyrået Direkt.

Historisk

Det er første gang i historien at en svensk statsobligasjon handles med negativ rente, ifølge Javeus.

Det innebærer at de som kjøper statsobligasjonslånet med vitende og vilje foretar en investering hvor de får mindre igjen enn de investerte.

- Dels er dette hva vi ser generelt i rentemarkedet i hele verden og dels er det de svenske inflasjonstallene i går som får de fleste til å tro at Riksbanken må senke renten ytterligere og signalisere at renten må ligge lavt i veldig lang tid, sier Javues til Direkt.

Les også

Lav inflasjon senker svenskekronen

Inflasjonen falt

Statistiska Centralbyrån meldte at den svenske kjerneinflasjonen falt fra 0,5 prosent på årsbasis i august til 0,3 prosent på årsbasis i september.

Det var på forhånd ventet at inflasjonen skulle stige til 0,6 prosent, noe som er i nærheten av den svenske Riksbanken har lagt til grunn.

Riksbankens kuttet i sommer styringsrenten til 0,25 prosent i sommer i et forsøk på å få fart på inflasjonen og den økonomiske veksten i Sverige.

Økonomer og politikere frykter for lav inflasjon og deflasjon fordi det i seg selv kan føre til at den økonomiske veksten svekkes fordi investeringer og forbruk blir utsatt i påvente av lavere priser. I tillegg fører deflasjon til at verdien av gjeld øker.

Les også

Tyskland kutter kraftig i egne vekstanslag

Europeisk problem

Det er en situasjon som ikke er unik for Sverige.

I eurosonen er inflasjonen og den økonomiske veksten faretruende lav med superlave statsrenter som resultat.

Tirsdag ble situasjonen forverret av at den tyske regjeringen har redusert sine vekstanslag for tysk økonomi.

Det førte til at den tiårige tyske statsobligasjonsrenten falt videre. Onsdag morgen ligger den på 0,78 prosent.

Les også:

Lånefiasko kan tvinge Draghi på offensivenEuropa risikerer å gå i japansk deflasjons-felleSe, industrien i Europa bremser

Publisert: