BI-professor om nedsalg: - Vil markere at de gjør noe konkret

BI-professor mener Mæland selger seg ned for å markere at hun kan gjennomføre konkrete endringer.

KLAR: I dag presenterer næringsminister Monica Mæland statens eierskapsmelding.

Javad M. Parsa
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Helt siden valget i fjor har det vært stor spenning knyttet til hvilke selskaper den borgerlige regjeringen ønsker å kvitte seg med. Fredag kommer svaret.

- Årsaken til at regjeringen er så opptatt av å få solgt seg ned, er trolig for å markere at de gjør noe konkret for å gjennomføre sitt prinsipp om at staten bare skal eie når statlige eierskap er bedre for Norge enn privat eierskap, sier BI-Professor Øyvind Bøhren til E24.

Han er ekspert på statlige eierskap og har lenge forsket på hvordan dette påvirker økonomien.

Må velge

Torsdag ble det klart at regjeringen vil selge seg ned til 34 prosent i Telenor og Kongsberg Gruppen. Bøhren peker på at staten fortsatt vil ha kontroll på selskapene etter nedsalget.

- Å eie 34 prosent betyr at staten kontrollerer alle vedtektendringer. Eksempelvis kan regjeringen fortsatt hindre at et selskap flagger ut eller gjennomfører en fusjon, sier Bøhren.

Les også

BI-forsker: Frislipp av statseide selskaper kan gjøre de rike rikere

Videre peker han på at regjeringen likevel vil miste muligheten til å bestemme styre, og daglig leder i selskapene de selger deg ned i.

- I prinsippet betyr et slikt nedsalg at regjeringen fortsatt mener at statlig eierskap i disse selskapene er bedre enn privat. Typiske argumenter for å holde et selskap i Norge, kan være tap av fagmiljø og klyngeeffekter, sier Bøhren.

Kan skape problemer

Videre peker Bøhren på at delt eierskap kan skape konflikter innad i bedriften.

- Problemet er at utflagging eller fusjon kan være positivt for selskapet, men dårlig for Norge. Dermed oppstår det konflikt mellom statlig eier og private eiere dersom staten ønsker å ta samfunnsøkonomiske hensyn, sier han til E24.

Han peker på at denne interessekonflikten ikke nødvendigvis er ny for de aktuelle selskapene da den vil være til stede helt til en av partene eier 100 prosent.

Vil måtte flytte ut

I forrige uke bekreftet flere norske investorer at de ikke har kapitalen som trengs for å kjøpe aksjene staten vil selge. Bøhren peker på at dette vil føre til at regjeringen må velge mellom privatisering eller nasjonalt eierskap.

Les også

Investorene om Mælands nedsalgspolitikk: - Kapitalen finnes ikke

- Erfaringen fra Statoil og Telenor er at Norge ikke greier å privatisere mye, samtidig som de beholder nasjonalt eierskap. Det skyldes at de private eiermiljøene i Norge er for små til å plukke opp aksjeposter av denne størrelsen vi snakker om her, sier Bøhren til E24.

Lavere pris

Ved børsnoteringen av Statoil lanserte regjeringen et tegningstilbud, som ga norske statsborgere muligheten til å kjøpe aksjer i selskapet på rabatt.

Bøhren vil ikke spekulere i om dette blir mulig denne gangen også, men peker på at en slik ordning vil senke aksjeprisen betraktelig.

Les også:

Mæland: Naturlig å være kritisk til Telenor-sakenMælands salgsplaner kan gi budkrig i fiskebransjenInvestorene om Mælands nedsalgspolitikk: - Kapitalen finnes ikkeMæland om nedsalg i statlig eierskap: - Vi har ikke dårlig tid

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Vil ikke invitere folket til aksjekjøp

  2. - Ikke noe problem å få solgt Telenor-aksjene

  3. Ingebrigt Steen Jensen maner til kamp mot salg av «folkets eiendom»

  4. Annonsørinnhold

  5. Venstre gir grønt lys for regjeringens salgsplaner

  6. - Vi er alle enige om at det ikke er den riktige debatten