Romney får kritikk for spark mot Obama

President Barack Obama forstår ikke det spesielle forholdet mellom USA og Storbritannia, skal en medarbeider av Mitt Romney ha sagt. Det angivelige utsagnet møter sterk kritikk.

ENGLAND-FLØRT: Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney er på London-besøk. Her møter han Storbritannias utenriksminister William Hague.
Publisert: Publisert:

Romney ønsker å gjenopprette de historisk sterke forbindelsene mellom Washington og London. Demokraten Obama viser ingen forståelse for amerikanernes og britenes «felles angelsaksiske kulturarv», mener den ikke navngitte medarbeideren ifølge britiske medier.

– Vi er del av en angelsaksisk kulturarv, og Romney ser på «det spesielle forholdet» som virkelig spesielt. Det hvite hus viser i dag ingen virkelig forståelse av historien vi deler, sier den republikanske presidentkandidatens medarbeider ifølge London-avisen Daily Telegraph.

Dementi

Romneys besøk i den britiske hovedstaden ble torsdag overskygget av den angivelige uttalelsen, som ble kritisert for å ha rasistiske undertoner. Hans talskvinne Amanda Hennenberg måtte rykke ut og dementere at Romney overhodet hadde sagt noe slik.

– Dette er ikke sant. Hvis noen har sagt noe slikt, gjenga de ikke Romneys virkelige meninger, sa Hennenberg.

Men David Axelrod, en ledende strateg i apparatet som jobber for gjenvalg av Obama, anklaget Romney for «sjokkerende ufølsomhet».

Visepresident Joe Biden sa at Romney «leker politikk med internasjonalt diplomati som leketøy».

– Hans uttalelser ligger lang under det nivået valgkampen foran et presidentvalg fortjener, mente Biden.

Churchill

«Det spesielle forholdet» er et uttrykk som brukes om forholdet mellom USA og Storbritannia og som ble lansert av britenes daværende statsminister Winston Churchill i 1946. Det beskriver et tettere samarbeid innen politikk, økonomi og kultur en vanlige tosidige forbindelser.

Fra britisk hold er Barack Obama blitt kritisert for å nedprioritere dette samarbeidet. Kritikken gjelder alt fra storpolitiske forhold til en detalj som at Obama skal ha fått fjernet en byste av Churchill fra Det ovale kontor i hjertet av Det hvite hus i Washington.

Mitt Romney skal være til stede under åpningen av de olympiske sommerlekene i London fredag og holde samtaler med statsminister David Cameron og andre britiske ledere. Han skal også møte den irske regjeringssjefen Enda Kenny.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no