KAMPEN OM TOPPJOBBEN I IMF: Lagarde: - Jeg er klar

Den franske finansministeren Christine Lagarde søker toppstillingen i Det internasjonale pengefondet (IMF). Hun får støtte fra EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso.

VIL TA OVER IMF: - Jeg er klar, sier Frankrikes finansminister Christine Lagarde.
Publisert:

- Jeg har bestemt meg for å kunngjøre mitt kandidatur som leder for IMF, sa Lagarde på en pressekonferanse onsdag.

- Blir jeg valgt, tar jeg med meg all min erfaring som advokat, forretningsleder, minister og kvinne til fondet, fremholdt hun.

IMF mistet sin toppleder da Dominique Strauss-Kahn i forrige uke trakk seg som følge av pågripelsen og overgrepsanklagene i New York. Han er løslatt mot kausjon, men etterforskningen av et angivelig voldtektsforsøk mot en hotellansatt fortsetter.

Den franske finansministeren er favoritt til jobben som ny IMF-sjef. Kommisjonens president Jose Manuel Barroso sier han helhjertet støtter henne. Man venter også at USA vil gi henne støtte.

Skeptiske

De såkalte BRICS-landene - Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika - vil imidlertid ikke uten videre godta at også den neste sjefen for IMF kommer fra Europa. Det har vært praksisen siden IMF ble opprettet mot slutten av andre verdenskrig at organisasjonen har europeisk leder, men BRICS ber om at denne automatikken må bort.

Norge har kun sagt at man vil ha den best kvalifiserte kandidaten.

LES OGSÅ: - Norge vil ha den beste

Anklager

Samtidig er det blitt rettet anklager om maktmisbruk mot henne i Frankrike. Påtalemyndigheten har bedt om etterforskning av om Lagarde handlet innenfor sin myndighet da hun inngikk en forliksavtale med forretningsmannen Bernard Tapie.

Avtalen ga Tapie en erstatning på rundt 2,2 milliarder kroner i en omstridt rettstvist.

RIKTIG PLASSERT: IMFs tidligere leder Dominique Strauss-Kahn og Christine Lagarde tilhører henholdvis venstrefløyen og høyrefløyen i fransk politikk. Her ser de likevel godt forlikt ut, på et møte mellom G20-landenes finansministre, IMF og Verdensbanken i april.

- Samvittigheten min er fullstendig ren, sa Lagarde onsdag da hun ble konfrontert med denne saken.

Lagarde kunngjorde også at hun vil stille som kandidat til toppjobben i IMF, selv om hun skulle bli satt under etterforskning.

LES OGSÅ: Smigret IMF-favoritt

Styret velger

IMF har sagt at prosessen med å velge ny sjef skal være basert på kandidatenes erfaringer, egenskaper og egnethet for stillingen. Det er IMFs styre som velger fondets sjef, og IMF har sagt at prosessen skal være avsluttet 30. juni. Da blir IMF-styrets beslutning offentliggjort.

Juristen Lagarde ble i 2009 kåret til den beste finansministeren i eurosonen av Financial Times, og Forbes kåret henne samme år til verdens 17. mektigste kvinne.

Hun ble finansminister i 2007 under president Nicolas Sarkozy etter å ha vært landsbruks- og fiskeriminister og næringsminister tidligere.

LES OGSÅ: Meksikaner vil bli IMF-topp

Publisert:
Gå til e24.no