Valle: EU ville ikke ha fått fredspris

Nobelkomiteens medlem Ågot Valle (SV) mener Thorbjørn Jagland og Geir Lundestad utnyttet situasjonen da hun var sykmeldt og ikke kunne møte i Nobelkomiteen. 

OSLO 20091005. Ågot Valle er medlem av Nobelkomiteen som kunngjør vinneren av Nobels fredspris fredag. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Publisert: Publisert:

68 år gamle Valle er EU-motstander. Hun ble sykmeldt i 2011 etter å ha fått slag. Året etter kunngjorde Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland at vinneren av fredsprisen for 2012 skulle gå til EU. Valle var da fortsatt sykmeldt og kunne følgelig ikke utøve sitt verv i Nobelkomiteen.

– Hvis jeg ikke hadde blitt syk, ville EU aldri fått Nobels fredspris, sier Valle til Bergens Tidende.

Hun sier til avisen at det nettopp var motstanden mot norsk medlemskap i EU som vekket hennes politiske interesse som ung.

- Utnyttet situasjonen

Jagland og Nobelinstituttet direktør Geir Lundestad skal lenge ha ment at EU burde få prisen, et synspunkt som var velkjent, ifølge avisen. At EU ikke hadde fått fredsprisen tidligere, skyldtes ifølge den norske nei-siden Valles motstand. Jagland og Lundestad ble kritisert for å ha utnyttet situasjonen mens hun var sykmeldt.

Også andre SV-politikere mener utfallet ville blitt annerledes i 2012 dersom Valle hadde sittet i komiteen.

– Jeg likte ikke den tildelingen. Hadde jeg ikke blitt syk, ville det aldri ha skjedd, konstaterer Valle nå.

Gunnar Stålsett var Valles vikar i komiteen mens hun var sykmeldt.

«Rimelig fornøyd»

Valle sier hun er «rimelig fornøyd» med årets vinner, Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

– Det var ikke mitt førstevalg, men det var en aktuell kandidat, særlig etter det som har skjedd i Syria, sier Valle. Hun ønsker ikke å si hvem førstekandidaten var, og viser til at vervet hennes i komiteen er på seks år og at hun kanskje skal tre inn der igjen.

Les også:

Nobels minnepris i økonomi til tre amerikanereVil gi Putin fredsprisen– Nobel? For en vits!Flytter Nobel-milliardene over til hedgefond

Publisert: