Kontrollkomiteen i Stortinget åpner sak mot næringsminister Trond Giske

Høyres Per Kristian Foss er utnevnt som saksordfører i saken.

UNDER LUPEN: Tirsdag ble det klart at det Stortingets kontrollkomite åpner sak mot nærings- og handelsminister Trond Giske.
Publisert:

Det har vært en rekke diskusjoner rundt Trond Giske habilitet i flere saker den siste tiden, blant annet i forbindelse med ansettelsen av hans venn Rune Olsø i statseide Entra.

I tillegg har det blitt kjent at Giskes og hans departement skal ha prøvd å presse Tore O. Sandvik inn i Telenor-styret. Sandvik er også en av Giskes nære venner.

LES OGSÅ: Giske avviser styrepress i Telenor

Nå har altså Stortingets kontrollkomite åpnet sak mot ministeren.

Høyres Per Kristian Foss er utnevnt som saksordfører i saken.

Han forventer at det vil bli en høring med næringsministeren før jul.

- Jeg vil ikke gå inn på hvem som vil bli innkalt utover statsråden nå på dette tidspunktet, sier Foss til E24.

Per-Kristian Foss

- Men det vil være aktuelt å få vitner som har sittet i nominasjons- og valgkomiteer i statseide selskaper til å stille i høringen, legger han til.

LES OGSÅ: Siv Jensen mener Giske er nær korrupsjon

Lang liste

I tillegg til saken med Entra og Olsø, hvor Giske erklærte seg inhabil i april, saken vedrørende samt Telenor og Sandvik, har flere stilt spørsmål vedrørende Giskes rolle i flere andre saker.

Blant annet håndplukket daværende kulturminister Trond Giske i 2008 Trine Brænden, kona til vennen Tore O. Sandvik, som styremedlem i Trondheim Symfoniorkester.

I tillegg har TV2 skrevet at de vet at Giskes departement utøvde sterkt press mot valgkomiteen for å få LO-leder Roar Flåthen inn i Kongsberg-styret.

LES OGSÅ: Komitéleder: - Ikke gunstig med Flåthen

Ser frem til høringen

I en sms til E24 tirsdag kveld skriver Giske at han ser frem til høringen.

«Jeg ser frem til å få slått fast fakta i denne saken: I Entra-saken erklærte jeg meg inhabil for et halvt år siden og har overhodet ikke hatt noe med ansettelsen av ny sjef å gjøre, at det i våre styrer er en god balanse mellom folk fra høyre- og venstresiden, og at det ikke sitter en eneste nær venn av meg i et eneste styre i selskapene under Nærings- og handelsdepartementet», skriver Giske.

«Jeg ser også frem til den viktige diskusjonen om den store forskjellen mellom de rødgrønnes aktive eierskapspolitikk for å sikre arbeidsplasser og investeringer i Norge, og Høyre og Fremskrittspartiets omfattende forslag om privatisering av norske nøkkelbedrifter», legger han til.

Skeptisk

Martin Kolberg

Martin Kolberg, en av Arbeiderpartiets representanter i komiteen, er svært kritisk til vedtaket.

- Dette er et uverdig politisk spill som bare er skapt for å sverte og stigmatisere Trond Giske og regjeringen. Det aksepterer jeg ikke, sier Kolberg til E24.

LES OGSÅ: Lundteigen: – Kampanje mot Giske

Kolberg mener det ikke er kommet noen bevis som underbygger anklagene i media.

- Opposisjonen baserer anklagene sine på anonyme kilder i avisene. De mener alle utnevnelser de ikke liker er dårlig eierstyring, sier Kolberg.

Kolberg avviser at det er forekommet politisk kameraderi eller vennetjenester i utnevnelsen av styremedlemmer i statseide selskaper.

- Hvis man går gjennom de som er utnevnt, vil man se at regjeringen ikke har utnyttet maktposisjonen, sier Kolberg

Kolberg er trygg på at høringen vil vise at regjeringen utøver det han kaller et profesjonelt og fornuftig eierskap.

LES OGSÅ: - Nei Giske, det er ikke uvesentlig

Får støtte

Martin Kolberg får støtte i sin kritikk av Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

- Jeg ser ikke behov for en høring fordi svaret Trond Giske har gitt er dekkende for hvordan en eier opptrer i forbindelse med styresammensetning, sier Lundteigen til E24.

Lundteigen mener Kontrollkomiteens flertall nå blander seg inn i Næringsdepartementets interne prosesser.

- Giske har opptrådt helt i tråd med det som er Stortingets eierskapspolitikk. Dette er akkurat slik som private eiere opptrer i forhold til sine selskaper, sier han.

LES OGSÅ: Giske: Kjente ikke til kuppforsøket i Entra-styret

Lundteigen mener ikke relasjonene som er blitt avslørt mellom Trond Giske og flere av personene i sakene rundt Entra, Telenor og Kongsberg Gruppen er problematiske.

- Men det skal ikke være partitilhørighet som avgjør hvem som blir utnevnt. Det mener jeg ikke har skjedd her, avslutter Lundteigen.

- Fakta viktigst

Beslutningen om å avholde høring ble tatt av Frp, Høyre og KrF. Venstres Trine skei Grande kunne ikke delta på komitémøtet tirsdag, og har derfor ikke avgitt stemme i saken.

En talsperson for Venstre-leder Trine Skei Grande sier til E24 tirsdag ettermiddag at Venstre stiller seg bak vedtaket om høring.

LES OGSÅ: Stortinget vurderer nye spørsmål til Giske

Anders Anundsen (Frp) leder kontrollkomiteen. Han sier til E24 at det er riktig at det nå blir innkalt til høring med næringsminister Giske.

- Jeg mener at Giske ikke har svart godt nok på de spørsmålene vi har stilt. Derfor er det viktigste med høringen å få frem fakta i alle disse sakene. Det er lettere å få til dette med en høring, sier Anundsen til E24

Han mener det skader norske virksomheter at slike saker sirkulerer i media.

Anundsen avviser regjeringspartienes kritikk og mener det bare er positivt å få belyst sakene.

LES OGSÅ: Solhjell vil ikke frede noen i Entra-styret

- Gjemmer seg bak formaliteter

I saken om Telenor-styret, der Trond Giske skal ha forsøkt å presse inn sin venn Tore O. Sandvik i styret, ville Kontrollkomiteen vite hva Giske gjør for å forsikre seg om at valgkomiteen i styret ikke så på innspillene fra Næringsdepartementet som press.

Komitélederen mener Giske ikke svarte ordentlig på spørsmålet om statlig press.

- Giske «gjemmer» seg bak formaliteter her, men vi vil ha frem sakens realiteter. For å få svar vil vi derfor stille spørsmål til andre som har vært en del av den prosessen rundt Telenor for eksempel, sier Anundsen.

Han mener det er vanskelig å komme til bunns i alle medieoppslagene fordi Trond Giske vegrer seg for å svare på alle spørsmålene og dermed har satt opp en informasjonsmur.

Anundsen understreker at utfallet av høringen ikke er sikkert og ser frem til å ha en direkte dialog med næringsministeren.

Det er ennå ikke klart hvem som skal kalles inn til høringen.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no