Høyre: - Alle de borgerlige vil trappe ned formuesskatten

Høyre nestleder Jan Tore Sanner ser ingen kursendring fra Frps side i skattepolitikken.

IKKE UROLIG: Til tross for at bråket rundt at Frp ser ut til å snu med tanke på formuesskatt så mener Høyres Jan Tore Sanner at partiene er like i synet på skatten.
Publisert: Publisert:

De siste dagene har det vært mye mediestyr rundt en angivelig snuoperasjon i Frp når det gjelder formuesskatten. Med både partileder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg fastholder at målet er å redusere denne skatten, det er mer snakk om tempo og dosering.

– Jeg kan ikke se noen kursendring hos Frp og er ikke urolig over disse spekulasjonene. Frp er like opptatt som oss av å trappe ned en særnorsk skatt som diskriminerer norsk eierskap og rammer småsparere og gründere, sier Sanner til NTB.

Han mener det ikke er noen grunn til å tvile på at alle drar i samme retning.

LES OGSÅ: Frp snur om formuesskatt

Flertall

– De fire partiene som har ambisjon å danne en borgerlig regjering hvis det blir borgerlig flertall ved valget, går inn for en gradvis reduksjon av en skatt som bare ilegges norske eiere, ikke utenlandske, og som er en stor og urimelig belastning for næringslivet, sier Høyres finanspolitiske talsmann.

Sanner bruker bevisst formuleringen «trappe ned». Hvis formuesskatten skal fjernes helt, må det tas noen nye grep for å hindre at fenomenet nullskattytere skal bre seg. Kort fortalt vil Høyre sørge for at den som tjener penger, skal betale skatt.

Partier har ikke alle detaljene klare for å unngå nullskatt-tilfeller, og Sanner synes det er drøyt av Ap å kreve alt på bordet med én gang.

– Når fortalte Arbeiderpartiet før et valg at de skulle doble skatten på arbeidende kapital og jekke opp formuesskatten på sekundærboliger og næringseiendom? spør han.

V og KrF

Også Venstre og Kristelig Folkeparti benytter anledningen til å markere sine skattepolitiske prioriteringer.

KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, vil ha en endring i formuesbeskatningen, men beholde skatt på penger som tas ut av bedriften til privat forbruk.

– Løsningen vil være å fjerne skatten på arbeidende kapital, som ligger i bedriften og som bidrar til å trygge arbeidsplassene. Uttak til privat forbruk bør fortsatt beskattes, sier Syversen.

Sanner mener dette i prinsippet er det samme som ordningen med utbytteskatt som Bondevik-II-regjeringen innførte i 2005, men som ble omgjort da den såkalte samarbeidsregjeringen tapte valget senere samme år.

LES OGSÅ: - Formuesskatten betyr ingenting for meg

Syversen sier det er et hovedproblem at det lønner seg å investere i utlandet, framfor i Norge. Samtidig synes han ikke det er noen god idé å bidra til at mange med særdeles god råd, får redusert skatten betydelig.

– KrFs delingsmodell er derfor riktig. Den ivaretar norske arbeidsplasser, men sikrer et skattesystem som oppfattes som rettferdig, sier han.

Arveavgiften

Venstre legger fram et detaljert regnestykke for hvordan lettelser i formuesskatten og arvegiften kommer opp i 2,6 milliarder kroner i 2013. Partiet vil avvikle hele arveavgiften i én jafs, mens Høyre nøyer seg med halvering neste år.

Venstres nestleder Terje Breivik sier at formuesskatten stimulerer til forbruk istedenfor sparing, og til investering i eiendom eller utenlandske aksjer snarere enn i norsk næringsliv.

– Formuesskatten er en betydelig belastning for næringslivet, spesielt for nystartede bedrifter. I tider med økonomisk uro er det viktig at bedrifter som har bygd opp egenkapital, ikke straffes gjennom formuesskatten, sier han.

Venstre vil blant annet øke bunnfradraget med 130.000 kroner til en million. Det vil bety at 95.000 færre vil betale formuesskatt. Partiet vil også reversere regjeringens forslag om økt ligningsverdi for sekundærboliger og næringseiendom, samt gjeninnføre aksjerabatt på 10 prosent.

LES OGSÅ:

Siv Jensen avviser ny rødgrønn regjering

Fortsatt borgerlig flertall på ny måling

Publisert:
Gå til e24.no