LANDETS PENGEJEGERE HAR TALT: Fritt frem for Oljefondet i skatteparadiser

Mens lillebror Norfund snart må stoppe alle sine investeringer via skatteparadiser, er det full fart for storebror Oljefondet.

LAR OLJEFONDET HOLDE PÅ: Statsråd Erik Solheim har ikke latt pengejegerne Guttorm Schjelderup og Eva Joly røre Oljefondets plasseringer i skatteparadisene.

Solum, Stian Lysberg
  • Sindre Heyerdahl
Publisert:,

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) fikk torsdag overlevert Kapitalfluktutvalgets innstilling for å bekjempe skatteparadiser.

Her foreslår landets fremste pengejegere at det vesle statlige bidstandsfondet Norfund i løpet av tre år må stoppe alle nyinvesteringer via såkalte skatteparadiser.

Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet) - som skal spytte inn rundt 10 milliarder kroner i Afrikas fattigste land de neste fem årene - får imidlertid intet slikt forbud.

Får ikke røre Oljefondet

Utvalget har nemlig ikke fått mandat av Solheim til å sette Oljefondet under lupen - til tross for at gigantfondet ved nyttår 2007 hadde 25 milliarder oljefondskroner i skatteparadiser.

- Oljefondet har ikke en utviklingsprofil, sier utvalgsleder Guttorm Schjelderup til E24 som forklaring på hvorfor bare Norfund settes under lupen.

- Men det gjør ikke Oljefondets investeringer i skatteparadiser - som langt overgår Norfunds - mindre skadelig?

- Ja, det er et godt poeng. Men det var altså ikke en del av mandatet vårt å se på Oljefondet.

Les også: Utvalg opphever Solheims forbud

- En umulighet

Lillebror Norfund har en forvaltningskapital på i underkant av fem milliarder. Til tross for at det er en dråpe i havet i forhold til oljefondet, forsvarer statsråd Solheim at utvalget ikke får se på storebror Oljefondet.

- Pensjonsfondet kan ikke i morgen trekke seg ut av alle selskaper som er i skatteparadiser - skatteparadiser som er sammenvevd med hele verdensøkonomien. Det er en umulighet. Men vi må starte en debatt som vil få konsekvenser en fem - ti år frem i tid, sier Solheim til E24.

- Norfund får bare tre år?

- Det er en stor forskjell. Norfund er opprettet for utviklingsformål, mens Oljefondet er innvevd i verdensøkonomien på en helt fundamental måte.

Delta i debatten på E24s Forum!

Vanskelig å slutte

Solheim vedgår likefullt at også Norfund er tett innvevd i verdensøkonomien, og at det ikke bare vil bli enkelt å avvikle nyinvesteringene på særlig Mauritius (se faktaboks).

- Og nå er jo oljefondet på vei inn i Afrika med investeringer som er over dobbelt så store som Norfunds?

- Joda, da vil det være naturlig å se på de samme temaene i forbindelse med Oljefondet.

Les også: Erik Solheim: - Norge må investere mer i korrupte land

Sender ballen til Kristin

Solheim styrer gjennom sitt departement Norfund, mens partifelle Kristin Halvorsen styrer Oljefondet.

Utviklingsministeren spiller nå ballen over til finansministeren.

- Vi må se på politikk som prosess. Dette var starten. Oljefondet investerer i et vell av selskaper over hele verden som har litt, mye eller alt i skatteparadiser. Det er klart at det er en masse grenseoppganger som må tas der - men det må Finansdepartementet ta. Vi har nå initiert en debatt, sier Solheim.

- Hva vil du gjøre konkret?

- Vi går nå inn i en dialog med finansdepartementet for å se om også de kan følge dette opp.

Les også Elin Ørjasæters kommentar: Skatteparadis: Rødgrønn dobbeltmoral

Joly håper

Korrupsjonsjeger Eva Joly har vært et prominent medlem i utvalget. Hun vil ikke kritisere mandatet åpent, og sier det er utviklingspolitikk - ikke finansmarkedet - som er utvalgets legitimitet.

- Det er et utrolig stort privilegium for meg personlig å delta i dette banebreytende utvalget. Men det er klart at folk som leser denne rapporten, vil trekke den konklusjonen at det ville være mulig for oljefondet å sky skatteparadiser i sine investeringskriterier, det ville bidra til å forandre verden, sier Joly til E24.

- Det jeg kan si om dette er at det er et håp for meg.

Les også:

Flere E24-nyheter

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Rødgrønn dobbeltmoral

  2. Utvalg opphever Solheims forbud

  3. Norfund har 80 prosent i skatteparadiser

  4. Annonsørinnhold

  5. - Helt uakseptabelt av SAS

  6. Kirkens Nødhjelp vil hainvesteringer i u-land