LANDETS PENGEJEGERE HAR TALT: Fritt frem for Oljefondet i skatteparadiser
Mens lillebror Norfund snart må stoppe alle sine investeringer via skatteparadiser, er det full fart for storebror Oljefondet.
LAR OLJEFONDET HOLDE PÅ: Statsråd Erik Solheim har ikke latt pengejegerne Guttorm Schjelderup og Eva Joly røre Oljefondets plasseringer i skatteparadisene.
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) fikk torsdag overlevert Kapitalfluktutvalgets innstilling for å bekjempe skatteparadiser.
Her foreslår landets fremste pengejegere at det vesle statlige bidstandsfondet Norfund i løpet av tre år må stoppe alle nyinvesteringer via såkalte skatteparadiser.
Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet) - som skal spytte inn rundt 10 milliarder kroner i Afrikas fattigste land de neste fem årene - får imidlertid intet slikt forbud.
Får ikke røre Oljefondet
Utvalget har nemlig ikke fått mandat av Solheim til å sette Oljefondet under lupen - til tross for at gigantfondet ved nyttår 2007 hadde 25 milliarder oljefondskroner i skatteparadiser.
- Oljefondet har ikke en utviklingsprofil, sier utvalgsleder Guttorm Schjelderup til E24 som forklaring på hvorfor bare Norfund settes under lupen.
- Men det gjør ikke Oljefondets investeringer i skatteparadiser - som langt overgår Norfunds - mindre skadelig?
- Ja, det er et godt poeng. Men det var altså ikke en del av mandatet vårt å se på Oljefondet.
Les også: Utvalg opphever Solheims forbud
- En umulighet
Lillebror Norfund har en forvaltningskapital på i underkant av fem milliarder. Til tross for at det er en dråpe i havet i forhold til oljefondet, forsvarer statsråd Solheim at utvalget ikke får se på storebror Oljefondet.
- Pensjonsfondet kan ikke i morgen trekke seg ut av alle selskaper som er i skatteparadiser - skatteparadiser som er sammenvevd med hele verdensøkonomien. Det er en umulighet. Men vi må starte en debatt som vil få konsekvenser en fem - ti år frem i tid, sier Solheim til E24.
- Norfund får bare tre år?
- Det er en stor forskjell. Norfund er opprettet for utviklingsformål, mens Oljefondet er innvevd i verdensøkonomien på en helt fundamental måte.
Delta i debatten på E24s Forum!
Vanskelig å slutte
Solheim vedgår likefullt at også Norfund er tett innvevd i verdensøkonomien, og at det ikke bare vil bli enkelt å avvikle nyinvesteringene på særlig Mauritius (se faktaboks).
- Og nå er jo oljefondet på vei inn i Afrika med investeringer som er over dobbelt så store som Norfunds?
- Joda, da vil det være naturlig å se på de samme temaene i forbindelse med Oljefondet.
Les også: Erik Solheim: - Norge må investere mer i korrupte land
Sender ballen til Kristin
Solheim styrer gjennom sitt departement Norfund, mens partifelle Kristin Halvorsen styrer Oljefondet.
Utviklingsministeren spiller nå ballen over til finansministeren.
- Vi må se på politikk som prosess. Dette var starten. Oljefondet investerer i et vell av selskaper over hele verden som har litt, mye eller alt i skatteparadiser. Det er klart at det er en masse grenseoppganger som må tas der - men det må Finansdepartementet ta. Vi har nå initiert en debatt, sier Solheim.
- Hva vil du gjøre konkret?
- Vi går nå inn i en dialog med finansdepartementet for å se om også de kan følge dette opp.
Les også Elin Ørjasæters kommentar: Skatteparadis: Rødgrønn dobbeltmoral
Joly håper
Korrupsjonsjeger Eva Joly har vært et prominent medlem i utvalget. Hun vil ikke kritisere mandatet åpent, og sier det er utviklingspolitikk - ikke finansmarkedet - som er utvalgets legitimitet.
- Det er et utrolig stort privilegium for meg personlig å delta i dette banebreytende utvalget. Men det er klart at folk som leser denne rapporten, vil trekke den konklusjonen at det ville være mulig for oljefondet å sky skatteparadiser i sine investeringskriterier, det ville bidra til å forandre verden, sier Joly til E24.
- Det jeg kan si om dette er at det er et håp for meg.
Les også:
- Norfund har 80 prosent i skatteparadiser
- Oljefondet til Afrika
- Norsk bistandsfond håvet inn på afrikansk bank
- Oljefondet legges om