Time: - Kronen er verdens sikreste valuta

Et av verdens viktigste magasiner roser kronen opp i skyene.

  • Sindre Heyerdahl
Publisert:

Den norske kronen har fått stor internasjonal oppmerksomhet i det siste, og er av analytikeren David Bloom i meglerkjempen HSBC karakterisert som "trolig den beste valutaen i verden".

Denne uken har også en av verdens største og mest anerkjente tidsskrifter - amerikanske Time Magazine – en lengre artikkel som melder seg på i den rosende omtalen av kronen og Norge.

Artikkelen bærer tittelen "Hvorfor den norske kronen er verdens sikreste valuta".

- Det er liten tvil om at kronen er i god form. En rekke rentekutt de siste månedene har begynt å virke på en måte de ikke gjør i andre økonomier, sier Dale Thomas til Time.

Han er leder av valutaavdelingen i fondsforvalteren ”Insight Investment Management” – som også er en av Oljefondets eksterne forvaltere.

- Verdens sikreste havn

Time nevner at den amerikanske dollaren, sveitserfrancen og japanske yen alle har vært ansett som trygge havner for nervøse investorer de siste månedene.

- Men etter hvert som økonomiene i disse tre landene begynner å snuble, er det på tide å se seg om. Og smarte investorer mener de har funnet en ny havn for å beskytte dem mot de usikre økonomiske bølgene, skriver Time - og viser til den norske kronen.

Time skriver også at kronen oppfattes som trygg blant investorene fordi prisen långivere må betale for å forsikre seg mot at Norge misligholder gjelden er den laveste blant verdens ti mest handlede valutaer.

Les også: - Sterk krone gir større rentekutt

Slår alle andre

Kronen svekket seg ifjor høst i takt med svakere oljepris. I desember nådde kronen sitt laveste nivå mot euro noensinne, men etter årsskiftet har oljeprisen stabilisert seg og kronen styrket seg.

Kronen en av få valutaer som har utkonkurrert den amerikanske dollaren så langt i år.

- Vi foretrekker den norske kronen blant de mest handlete valutaene og vi venter at den vil styrke seg gjennom de kommende 18 månedene, sa nevnte Bloom til Financial Times forrige uke.

Grunnen er at mens mange av de vestlige økonomiene opplevde tilbakefall i fjerdekvartal vokste norsk brutto nasjonalprodukt (BNP) med 1,3 prosent. Norge er også et av de få vestlige nasjoner med overskudd i budsjettbalansen.

Les også:

Flere E24-nyheter

Publisert:

Flere artikler

  1. - Kronen er verdens beste valuta

  2. Venter at børs-rally gir kronefest

  3. Investorer søker seg til dollar, USA-ferien blir dyrere

  4. Dollaren faller

  5. Dollaren på defensiven