JAPAN I RESESJON: - Vil ramme Norge

Verdens nest største økonomi krymper, og Norge vil komme etter, tror sjeføkonom.

VINGLETE: De asiatiske børsene har ikke klart å finne en spesifikk retning denne uken.
Publisert:

Japans økonomi har hatt negativ vekst i tredje kvartal, og stiller seg dermed i den stadig lengre rekken av land som er inne i en teknisk resesjon, ifølge ferske tall fra japanske myndigheter mandag.

Det kan være dårlig nytt for norsk næringsliv, tror sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre.

- Dette føyer seg inn i en lang rekke nyheter som viser at ingen slipper unna, og at dette er en verdensomspennende krise, sier Furre til E24.

- Ingen slipper unna

Han peker på at det nylig ble klart EU-landene er inne i en resesjon, og samtidig sliter USAs økonomi også med store svekkelser i veksten.

Når Japan nå også trer inn i de kriserammedes rekker, kan det bety en ytterligere svekkelse for norsk økonomi.

- Dette går rett på eksportmarkedsveksten for norske eksportører, for ingen slipper unna i en globalisert verden, utdyper han.

Bruttonasjonalproduktet (BNP) falt 0,1 prosent i perioden fra juli til september, og den årlige vekstfarten er dermed en negativ vekst på 0,4 prosent, inflasjonsjustert.

Les også: Eurosonen i resesjon

Nedjustert vekst

Fallet i økonomien skjer imidlertid med enn noe tregere fart enn kvartalet før, da BNP trakk seg tilbake med 0,9 prosent, eller 3,7 prosent årlig.

Verdt å merke seg er det likevel at andrekvartalstallene ble nedjustert mandag, da BNP tidligere var satt til et fall på 0,7 prosent i andre kvartal, og 3,0 prosent vekst på årsbasis.

Selv om fallet i BNP var mindre i tredje enn i andre kvartal, mener ikke Furre tallene viser at krisen er i ferd med å blåse over for japanerne.

- Sentimentet er vesentlig svakere både hos japanske husholdninger og bedrifter. Nå har den japanske sentralbanken gått til krig, og styringsrenten er satt ned til 0,3 prosent. Likevel vil 2009 bli et veldig dårlig år for Japan, og dette kan fort bare være begynnelsen på stagnasjon og alvorlig nedgang, advarer Furre.

Risiko på nedsiden

Også Japans finansminister Kaoru Yosano frykter at utviklingen videre kan bli utfordrende for Japans økonomi.

- BNP-tallene viser at Japans økonomi er inne i en resesjon, sa Yosano under en pressekonferanse, ifølge Dow Jones Newswires.

- Risikoen på nedsiden har økt ytterligere, og Japan er i en veldig alvorlig situasjon samtidig som verdensøkonomien blir stadig svakere, og finansmarkedene holder seg volatile, presiserte Yosano.

Parallelt med at svakere etterspørsel fra viktige handelspartnere som USA og Europa har rammet landet, har også den innenlandske etterspørselen falt kraftig.

De negative BNP-tallene var likevel ikke nok til å senke Japan-børsen, og Nikkei-indeksen endte opp 0,71 prosent.

Les også: EU-resesjon kan gi nye rentekutt

Les flere økonominyheter på E24.no

Publisert: