KRISEN IKKE OVER: Blodrødt i Asia

Aksjeverdiene i Asia stupte torsdag.

Publisert:

De store asiatiske indeksene falt kraftig torsdag, og fortsatte dermed den kraftige nedturen i verdens aksjemarkeder som startet onsdag ettermiddag i Europa. Den store indeksen MCSI Asia faller med 5,4 prosent klokken 5.30 norsk tid, melder Bloomberg.

Det er særlig råvarebaserte selskaper som merker kjøret etter at prisene på råvarer faller. Det lover ikke godt for det norske aksjemarkedet, som åpner klokken 9.

Den amerikanske finansministeren Hank Paulson sa onsdag kveld norsk tid at han likevel ikke vil bruke redningspakken på 700 milliarder dollar til å kjøpe dårlige boliglån fra bankene. Dette rammer bankaksjene.

Les også: USA dropper å kjøpe dårlige lån og Wall Street stupte

Japan

Nikkei-indeksen, som måler utviklingen i Japan, var falt med 5,8 prosent, til 8192 poeng, klokken 6.15 norsk tid.

Seiji Nakamura, som sitter i styret i sentralbanken i Japan, har sagt at de økonomiske utsiktene for landet er blitt betydelig dårligere, og at de antagelig vil falle ytterligere.

Aksjekursen i Mitshubishi, Japans største bank, falt likevel "bare" med 4,2 prosent. Mizuho, den nest største, falt med 4,6 prosent. Mizuho varslet torsdag om at den vil utstede flere aksjer i banken.

Eksportselskaper faller etter at yenen styrket seg. LG Display, Sharp og Chungwa Picture Tubes blir i tillegg rammet av bøter fra det japanske konkurransetilsynet, etter at de har hindret konkurransen.

Rødt i Hong Kong

Hang Seng-indeksen i Hong Kong er ned med 6,7 prosent klokken 6.20.

Ifølge nettavisen Marketwatch faller aksjekursen ti lbørseieren Hong Kong Exchanges & Clearing med 9 prosent, etter at selskapet melder om at inntjeningen i tredje kvartal var 43 prosent lavere enn i fjor.

China Construction Bank, som er notert i Hong Kong, falt med 7,5 prosent. PetroChina, Kinas største oljeprodusent, falt med 7,4 prosent.

Nedtur i Australia

Det australske aksjemarkedet domineres av banker og gruveselskaper. Torsdag var en dårlig dag for begge sektorene.

BHP Billiton, verdens største gruveselskap, falt med 8 prosent etter lavere priser på metaller.

Commonwealth Bank faller med drøyt 5 prosent. Banken er Australias boliglånsbank, som sier at tap på utlån kan dobles i løpet av 2008. Banken har tapt på utån til Lehman, som gikk konkurs i september.

Kina mot strømmen

Det kinesiske aksjemarkedet falt kraftig i vinter, før krisen rammet resten av markedene. De siste ukene har imidlertid markedet i Shanghai holdt seg bedre. Torsdag stiger CSI-indeksen svakt, etter oppgang også onsdag.

Industriproduksjonen i Kina steg med 8,2 prosent fra oktober i fjor til i år. Dette er en nedgang i veksttakten fra 11,4 prosent i september, og viser at den kinesiske eksportsektoren merker lavere etterspørsel.

- Alle investeringer som ikke er finansiert av staten forsvant i oktober, sier Dong Tao, sjeføkonom for Credit Suisse i Hong Kong.

Publisert: