SENTRALBANKSJEF SVEIN GJEDREM: Gjedrem advarer mot boligboble

Sentralbanksjef Svein Gjedrem sammenligner den norske boligboblen med Japan på 1980-tallet.

JAPAN: Sentralbanksjef Svein Gjedrem ser likheter mellom Japan på 80-tallet og dagens Norge.

Meek, Tore
  • Øystein Sjølie
Publisert:

- Boligprisene i Norge har nok steget for mye, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem på et seminar i regi av CME ved BI onsdag formidddag.

Han viste frem et sitat av den amerikanske økonomen George Akerlof, som hadde fremhevet boligprisene i Trondheim som spesielt oppsiktsvekkende i sin bok "Animal Spirits". Akerlof mente det var svært mye at en normal bolig i Trondheim kostet 1 million dollar, eller 6 millioner kroner.

- Det er fint å få en vurdering utenfra. Her hjemme har vi lett for å rasjonalisere prisnivået, og tro at det er normalt, sa Gjedrem.

- I Japan steg eiendomsprisene kraftig på 1980-tallet, helt til parken rundt keiserpalasset var verdt like mye som hele California. De forstod kanskje ikke selv hvor dyre eiendommene var.

Gjedrem snakket lenge om to årsaker til at boligprisene har blitt så høye: boligskatten og reguleringene.

Reguleringer

- Jeg skal fortelle en skrekkhistorie. Ifølge reglene i Basel II, teller boliglån bare 10-15 prosent for de store bankene. De har i utgangspunktet krav om egenkapital på 4 prosent av veiet utlån. Det betyr at de bare trenger egenkapital tilsvarende 0,4 prosent av faktiske utlån. Dermed kan de selv låne 250 ganger så mye som egenkapitalen, sa Gjedrem.

- Da skal en ikke under seg mye over at bankene pusher boliglån i gode tider.

Han tror en av virkningene av finanskrisen blir at bankene må redusere denne kraftig, til 20 eller 30 ganger egenkapitalen.

Boligskatt

Han mente også at den manglende boligskatten i Norge bidrar til store svingninger i norske boligpriser.

- En viktig grunn til hele finanskrisen er at amerikanske myndigheter har subsidiert boligeierne. Mye av de samme mekanismene er det i Norge, men en forutsetning for å få subsidier er å ta lån. Jeg tror det ville vært bedre hvis folk ble bekymret når boligprisene steg, fordi skattene øker. I dag er det jubel, fordi lånemulighetene øker, sa Gjedrem.

Han pekte på at norske boligeiere får fradragsrett for sine renteutgifter, og at de ikke betaler skatt verken for verdien av å bo eller av eventuell gevinst.

Lengre horisont

Han antyder at sentralbanken vil ta litt større hensyn til boligpriser i sin rentesetting fremover.

- Takket være lav og stabil inflasjon i mange år, er det kanskje mulig for sentralbanken å ta litt lengre tidshorisont enn før, sa han.

Les også: Misliker den sterke boligprisoppgangen

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Mer nøkterne boligkjøpere

  2. Frykter gjeldsbombe etter boligprishopp

  3. Hegnar angriper Gjedrems boligskatt-forslag

  4. - Det skal være vanskelig for unge å få lån

  5. Gjedrem får ekspertskryt