Overrasket over kronen etter rentehopp: – Noen puslespillbrikker som mangler

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets er overrasket over hvor lite kronen styrket seg etter rentehoppet torsdag. – Kanskje litt tidlig å felle en dom.

Norske kroner har blitt mindre verdt de siste årene. DNB Markets venter noe kronestyrking fremover, men ser få tegn til at kronen skal tilbake til gamle nivåer med det første.
Publisert:

En svak krone gjør at nordmenn på ferie får mindre for kronene sine, men kronen skal ifølge DNB Markets ikke tilbake til gamle høyder med det første.

Slik ligger kronen an mandag kveld:

  • Én dollar koster 9,80 kroner, mens den kostet 8,48 kroner for fem år siden og 6,05 kroner for ti år siden
  • Én euro koster 10,37 kroner, mens den kostet 9,54 kroner for fem år siden og 7,54 kroner for ti år siden

I forrige uke gjorde Norges Bank sin største renteheving på 20 år, men det gjorde overraskende lite utslag i kronen, ifølge valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

– Jeg er overrasket over at kronen ikke styrket seg litt mer på torsdag, og at de andre dagene ikke var preget av mer kronesalg, sier Østnor til E24.

– Men det skjedde jo i et klima hvor vekstutsiktene overordnet sett er i ferd med å forverres, noe som ofte demper appetitten for kronen, legger han til.

Østnor påpeker at det er økende risiko for resesjon globalt. Likevel har i det siste vært små endringer i valutamarkedene, og sentrale aksjemarkeder har vendt oppover de siste ukene.

Dette kan skyldes at investorer må rebalansere porteføljene sine nå mot slutten av andre kvartal, påpeker han.

– Jeg sitter med en følelse av at det er noen puslespillbrikker som mangler her, sier Østnor.

– Jeg vil ikke utelukke at det er en viss effekt av at investorer må rebalansere sine porteføljer rundt kvartalsslutt, så det er kanskje litt tidlig å felle en dom om at sånn vil det bli for kronen fremover, sier han.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.
Les også

Kronesvekkelse gir dyrere USA-ferier

Venter euro på 10 kroner

DNB Markets tror på en viss styrking av kronen de neste månedene. De forventer et strammere oljemarked i andre halvdel av året, og at høyere oljepriser støtter opp under kronen. Banken tror at euroen vil være verdt 10,00 kroner om tre måneder.

Norges Bank hevet torsdag renten med 0,5 prosentpoeng, som er det dobbelte av et normalt rentehopp på 0,25 prosentpoeng. Dette var likevel ikke nok til at kronen skiller seg ut, ifølge Østnor.

Flere andre sentralbanker har hevet renten mye i det siste, som USAs sentralbank som for kort tid siden hevet renten med 0,75 prosentpoeng.

– Det at Norges Bank var tidlig ute med hevinger var i en periode en viktig drahjelp for å styrke kronen. Men nå har andre land hentet oss inn og vel så det, og det har nok bidratt til kronesvekkelsen de to siste månedene, sier Østnor.

En euro kostet 9,43 kroner da kronen var på sitt sterkeste i april, mens kronen nådde på sitt sterkeste mot dollar på 8,55 kroner i slutten av mars. Siden da har kronen svekket seg mye.

– Nå føler man på en enda større usikkerhet, og da er det ikke noe drahjelp å hente av at Norges Bank hever, og særlig når de hever mindre enn flere andre sentralbanker, sier Østnor.

Les også

Norges Bank hever renten med 0,5 prosentpoeng

– Vil nok ta noe tid

Østnor venter at det vil ta en god stund før analytikerne kan gjøre seg opp en mening om hvor kraftig vekstbremsen vil bli.

– Forbrukertilliten har vært svak lenge i mange land, men det vil nok ta noe tid før det slår ut i redusert forbruk, sier han.

Rentene stiger, og folk må vente høy inflasjon og dyrere energi enn man har vært vant med, påpeker Østnor. Samtidig er det ferietid, og det seneste rentehoppet vil først øke rentekostnadene for et huslån om seks uker, altså i august.

– Så vi er plutselig et godt stykke ut på høsten før vi kan si med noe sikkerhet hvor mye dette vil bremse med, sier Østnor.

– En av de største risikofaktorene

DNB Markets er mer bekymret enn Norges Bank over at høye renter kan bidra til en nedtur i økonomien. Mens Norges Bank anslår at styringsrenten vil toppe seg på tre prosent neste sommer, venter Østnor en topp på 2,75 prosent tidlig i 2023.

– Er det en fare for at folk ikke tåler rentehoppene?

– Norges Bank sier at dette er en av de største risikofaktorene for deres prognoser, sier Østnor.

Han påpeker at Norges Bank har en egen ramme i pengepolitisk rapport hvor de beskriver husholdningenes gjeld og hvordan renten vil ramme ulike inntektsgrupper. Der prøver banken å vurdere hvor sensitive folk er for rentehevinger.

DNB-analytikeren er også usikker på om Norges Bank treffer i sine anslag over arbeidsledigheten.

– Banken er også optimistisk til arbeidsmarkedet og venter bare noen tideler økt ledighet. Det er en plausibel tanke at en del arbeidsinnvandring ikke kommer tilbake og at arbeidsmarkedet vil være stramt tross lavere veksttakt, men det er jo usikkert, sier han.

Tror kronen påvirkes av renter

– Kronen har ikke styrket seg noe særlig selv om oljeprisen har steget mye. Hva har skjedd med sammenhengen mellom kronen og oljeprisen i det siste?

– Den har ikke vært så sterk de siste månedene. Det har nok hatt en del å gjøre med endringene av globale renter i for eksempel Federal Reserve, ESB og Riksbanken, sier Østnor.

– Dels handler dette om markedsuroen, hvor aksjemarkedet har falt så mye at det begynner å få en snøballeffekt på kronen, fordi norske forvaltere må selge kroner. Dette har også sammenfalt med tidspunktet da Norges Bank kalibrerte sine daglige transaksjoner og begynte å selge kroner, sier han.

Norges Bank har i årene med lave olje- og gasspriser solgt internasjonal valuta og kjøpt kroner for å overføre penger til å dekke statens utgifter over statsbudsjettet. I år har energiprisene skutt i været slik at staten har overskudd, og da har Norges Bank i stedet solgt kroner og kjøpt valuta.

– Skal aldri utelukke noe

Østnor ser ingen umiddelbare tegn til at kronen skal komme tilbake til nivåene fra ti års tid siden, da den var langt sterkere enn i dag.

– En krone ikke altfor langt unna der vi har den i dag er det vi må regne med på litt sikt, sier Østnor.

– Er dette en ny normal, eller kan kronen noensinne komme ned igjen på 7-8 kroner mot euro og dollar?

– Vi skal aldri utelukke noe som helst i valutamarkedet. Det kan veldig godt skje, men da må vi nok forvente noen skift av mer strukturell art, sier han.

Han sier at det mest nærliggende ville være hvis det kom en investeringsbølge i Norge knyttet til det grønne skiftet, hvor utlendinger økte sine direkteinvesteringer, og det ble en bedring i bytteforholdet med utlandet.

– Det kan helt fint gi et slikt skift for kronen. Men da må det i så fall investeres flere hundre milliarder kroner, sier Østnor.

Publisert:
Gå til e24.no