Boligprisene steg kraftig i august

Årets siste sommermåned bød på rekordhøyt tilbud av boliger på bruktmarkedet. Likevel steg prisene kraftig.

Publisert:

Boligprisene i Norge steg 1,9 prosent i august, viser ferske tall fra Eiendom Norge.

– Vi hadde regnet med en prisstigning, men dette var sterkere enn vi hadde sett for oss. Vi trodde vi skulle se mer effekt av den varslede rentehevingen, sier Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen til E24.

Justert for sesongvariasjoner steg prisene 0,6 prosent, opplyser Lauridsen.

Les på E24+

Ekspertenes sparegrep: – Betyr ikke bare havregrøt og vann

Hittil i år har boligprisene i Norge steget med 9,1 prosent. Gjennomsnittsprisen på en bolig i landet var like i overkant av 4,6 millioner kroner i slutten av måneden.

– Markedet er sterkere enn vi hadde trodd. Volumet på boliger til salgs har vært høyt, men det er også mange kjøpere, sier Privatmegleren-sjef Grethe Meier til E24.

Hun er overrasket over at ikke folk ikke har satt seg mer på gjerdet etter rentehevinger, prisvekst og de høye strømprisene.

– Vi ser heller ikke noe til at folk kjøper seg ned for å bruke mindre på bolig. De kjøper seg fortsatt opp, sier Meier.

– Det ser ut til at mange er villige til å vri budsjettene sine til å ha mindre forbruk, og bruke mer penger på bolig.

Her steg prisene mest

Prisutviklingen var svært ulik i landets større byer forrige måned.

I Kristiansand steg boligprisene med 5,3 prosent forrige måned (sesongjustert 2,9 prosent). Hittil i år er boligprisene i sørlandsbyen opp 12,8 prosent, noe som også er høyest i landet.

Like bak følger Stavanger som opplevde at boligprisene økte 5,1 prosent i måneden som gikk (2,8 prosent sesongjustert). For året er prisene er opp 11,9 prosent.

I Oslo var prisutviklingen langt mer moderat, med en oppgang på 0,8 prosent (0,4 prosent sesongjustert). Bergen hadde samtidig en prisøkning på 0,2 prosent.

Nordover i landet hadde Trondheim en prisøkning på 1,5 prosent, mens Tromsøs boligpriser økte med 1,4 prosent. Begge steder tilsvarer det en sesongjustert prisvekst på 0,3 prosent.

– Vil ikke bremse renteoppgangen

Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov forventet en sesongjustert nedgang på 0,1 prosent i august.

– «Alt» stiger i pris om dagen, inkludert boligprisene. Vi trodde på en liten avkjøing i august, men i stedet steg boligprisene sesongjustert etter moderat fall i juli, skriver Gonsholt Hov på Twitter.

– Dette vil i hvert fall ikke bidra til å bremse renteoppgangen fra Norges Bank, sier han.

Norges Bank har satt opp styringsrenten tre ganger hittil i år. Med to rentehevinger på 0,5 prosentpoeng siden juni. Styringsrenten

Les også

Klar endring i boligmarkedet: – Prisfesten er over

Flere vil selge

Eiendom Norges tall viser at det ble lagt ut 12.780 boliger for salg i august. Det er 9,1 prosent flere enn samme måned i fjor. Likevel er det lagt ut 5,6 prosent færre boliger for salg i årets åtte første måneder, sammenlignet med tilsvarende periode i 2021.

– Tilbudssiden i bruktboligmarkedet har styrket seg i løpet av august, og det er lagt ut nesten like mange boliger for salg i august som i august i 2018 og 2019. Dette gir bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel enn hva vi har sett tidligere i 2022, sier Lauridsen i en kommentar.

Samtidig ble det solgt 9.520 boliger i Norge i august, en oppgang på 0,6 prosent fra i fjor.

I juli falt boligprisene med 1,6 prosent. Justert for sesongvariasjoner var prisfallet på 0,2 prosent.

Publisert: