Sentralbanksjefens årstale 2023

Ida Wolden Bache holdt i kveld sin første årstale som sentralbanksjef. Her kan du se opptak av sendingen fra Norges Bank.

Publisert:
Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
 • David Bach
  16. februar19:50

  Takk for nå!

  Da runder vi av livedekningen av sentralbanksjef Ida Wolden Baches første årstale, med de rettene fra menyen på Vippa som ikke ble nevnt i forrige punkt, som du kan finne lenger ned:

  Det blir blant annet tradisjonell pierogi fylt med polsk ferskost, shawarma med grillet økologisk kylling fra Hovelsrud Gård, falafel av økologiske kikerter og merguez fra Indre Oslo matforedling med couscous.

  Gjestene får følgende drikke servert, med alkoholfrie alternativer:

  Aperitiff

  Patos Cuvée Brut Nature, Cava Penedès 2018, Spania

  Hvitvin

  Leiner Handwerk Riesling Trocken 2020, Tyskland

  Rødvin

  Castell`in Villa, Chianti Classico 2018, Italia

  Øl

  Spiral Shades, Sleeping Village Brewing, Pale Ale, Norge

  God kveld!

 • David Bach
  16. februar19:09

  NHHs studentforeningsleder: Overrasket over invitasjonen

  Lederen for NHHs studentforening, Dinogen Uruthiran, skal sitte på bord med sentralbanksjefen under kveldens middag, som finner sted på Vippa like etter årstalen.

  – Ja, det var en overraskelse for meg og, det kan du trygt si, men det er en veldig kul mulighet å få.

  Samtidig har han i bakhodet at han representerer alle studenter i Norge i kveld.

  – Jeg er beæret, det er jeg, sier Uruthiran.

 • David Bach
  16. februar19:04

  Sjeføkonom: Alvorspreget

  – En sentralbanksjef som mener alvor. Det var en alvorspreget tale, med ensidig fokus på høy prisvekst og at ansvaret ligger på Norges Bank, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets om talen.

  Nordea er ikke mindre trygge på at renten går opp mer enn man hittil har ventet nå, sier han.

  – [Norges Bank] er bekymret for at dette ikke går på plass. Hun brukte mye tid på å vise til hva som skjedde på 70- og 80-tallet. Og én av tingene da var at man slapp opp for tidlig.

  – Det jeg tar ut er at rentene kommer nok til å gå opp både to og kanskje tre ganger til, og at det blir en stund til neste rentekutt.

 • David Bach
  16. februar19:01

  Johan H. Andresen: – Godt håndtert

  – Veldig godt håndtert, som forventet. Litt mer åpen, litt mer fokus på selve inflasjonsspørsmålet, og mindre på forvaltningen av Oljefondet. Men det er det som er fokus nå, og det skjønner jeg, så det er riktig, sier investor Johan H. Andresen om sentralbanksjefens tale.

  Han fant ingen overraskelser i talen, men kaller Bache konsistent. Og hvordan han selv vil agere, beror ikke så mye på signalene fra i kveld:

  – Vi er ikke så avhengig av sånne signaler, men vi får se hvordan markedene reagerer. Jeg tror ikke det blir så store endringer. Dette var mer den nye sentralbanksjefen som befester sin rolle, sier Andresen.

 • David Bach
  16. februar18:56

  Kommentator: Litt kjedelig

  – Jeg må si det er en litt kjedelig tale. Den holder seg veldig mye til pengepolitikk, og kommer med noen allegorier mot slutten, blant annet mot såkalt grønflasjon, altså at det grønne skiftet kan bidra til at prisene holder seg oppe litt lenger, oppsummerer E24-kommentator Sindre Heyerdahl.

  Likevel var det nok begrunnet i et behov for å forklare rentesettingen, og hvordan Norges Bank jobber, for å forsvare valgene som er tatt, mener han.

 • David Bach
  16. februar18:54

  Sjeføkonom om sentralbanksjefens årstale: – Vi er blitt et slags Kuwait

  Norge må ta innover seg at vi ikke lenger er et industriland, mener sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika etter å ha lest sentralbanksjefens tale.

  teaser
  16. februar
  Sjeføkonom om sentralbanksjefens årstale: – Vi er blitt et slags Kuwait
 • David Bach
  16. februar18:06

  Årstalen på 1-2-3

  Sentralbanksjef Ida Wolden Baches første årstale handler særlig om prisveksten, som ligger skyhøyt over målet. – Det ansvaret har jeg kjent på.

  teaser
  16. februar
  Årstalen på 1-2-3
 • David Bach
  16. februar18:05

  Bache: – Vi vil gjøre det som må til

  Skyhøy prisvekst gjør at Norges Bank «blir satt på prøve». Sentralbanksjef Ida Wolden Bache lover å gjøre det som kreves for å kontroll på inflasjonen.

  teaser
  16. februar
  Sentralbanksjefen om inflasjonskampen: – Vi vil gjøre det som må til
 • David Bach
  16. februar17:57

  Statsministeren: – En alvorlig tid

  Foto: Hanna Hjardar

  På spørsmål om hvordan det er å være statsminister i dyrtiden, blir statsminister Jonas Gahr Støre naturligvis alvorstung:

  – Det er utfordringen her og nå som er vår oppgave i Norge. Men vi må aldri glemme at mange andre land har veldig større utfordringer enn oss. Det forplikter. Jeg er klar over ansvaret vi har. Det er krig i Europa, riktig nok et stykke unna oss, men det får stor påvirkning også på inflasjonen. Det er en alvorlig tid, og vi må gjøre vår jobb, sier Støre.

 • David Bach
  16. februar17:54

  Støre: Tror det vil handle om inflasjonen

  – Det er alltid verdt å høre på disse talene. Dette er hennes første, men med hjelp av et stort sterkt faglig miljø, sier statsminister Jonas Gahr Støre til E24s team på vei inn.

  – De jobber ofte lenge med den talen. Jeg blir overrasket om det ikke er inflasjonen, hvordan vi skal møte den. Det er en av de viktigste oppgavene Norges Bank har, så den skal vi lytte til med stor respekt.

  – Den faglige vurderingen av hva vi står i nå. For et år siden var det spørsmålet om det var inflasjon. Nå sier de det. Det er et bredt fenomen som treffer oss, mye utenfra, noe innenfra.

 • David Bach
  16. februar17:50

  Vedum: Tviler på overraskelser

  Foto: Hanna Hjardar

  – Det blir en solid tale preget av alvor, for det er en veldig alvorlig tid, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

  Han trekker frem konsekvensene av inflasjonen på privatøkonomien til folk, bedriftene og samfunnet for øvrig.

  – Jeg tror det blir en grundig og god tale som får frem utfordringene prisveksten fører til for folk, sier Vedum.

  Overraskelser har han ikke troen på.

  – Dette er ikke en tale for de store overraskelsene, enda mindre i år.

 • David Bach
  16. februar17:44

  Erna Solberg: – Temaet blir inflasjon

  Foto: Hanna Hjardar

  Erna Solberg sier hun venter at årets tema for sentralbanksjefen vil bli inflasjonen.

  – Det er alltid interessant å høre de økonomiske analysene til banken, og så tenker jeg at dette blir inflasjon. Det blir prisstigning, spår Solberg.

  Hun har likevel et ønske til Bache:

  – Jeg har alltid et håp om at de snakker litt om behovet for reformer, for det trenger vi, sier Solberg.

 • David Bach
  16. februar17:42

  Sjeføkonom: Venter god tale

  – Jeg venter en velformulert og gjennomført tale, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

  Temaer å ta for seg inkluderer proteksjonisme, det grønne skiftet, kostnadseffektene, og inflasjonsbildet i dag.

  – Hvor lenge skal rentene være høye, og hva er avveiningene for Norges Bank? Det hadde vært kjekt med noen overraskende godbiter å jobbe videre med, sier Haugland.

 • David Bach
  16. februar17:38

  Blir lokalet årets snakkis?

  – Det er en mulig snakkis i at vi har gått fra å ha årsmiddagen på Grand Hotel til nå å forflytte oss til et gammelt industrilokale ved havnen, Vippa. Det setter jo en helt annen tone, kanskje i stil med dyrtiden vi nå er inne i, sier E24-kommentator Sindre Heyerdahl om hva som kanskje havner i fokus i kveld.

 • David Bach
  16. februar17:34

  Disse sitter på bord med sentralbanksjefen

  Bordplanen for deltagerne er publisert.

  Bord 10 er det viktigste, hvor sentralbanksjef Ida Wolden Bache er omkranset av DNB-sjef Kjerstin Braathen, Equinor-sjef Anders Opedal, Høyre-leder Erna Solberg og statsminister Jonas Gahr Støre, i tillegg til lederne for NHO og LO. Også lederen for NHHs studenforening, Dinogen Uruthiran, har fått plass ved bordet.

  To bord bortenfor sitter Oljefond-sjef Nicolai Tangen, med blant andre stortingsrepresentant Lan Marie Berg (MDG) og justisminister Emilie Enger Mehl. Også finansminister Trygve Slagsvold Vedum har fått plass her.

 • David Bach
  16. februar17:28

  Menyen er ute

  Etter sentralbanksjefens tale reiser gjestene videre til middag. Der vil de rundt 300 inviterte gjestene få servert buffet fra de ulike serveringsstedene på Vippa ytterst på Vippetangen.

  På menyen står blant annet tagine med lam fra Gol, XO-sild fra Fosen med mandelpotet fra Kvikne, torsk fra Nordvestlandet og håndlagde udon-nudler av norsk hvetemel.

  Desserten vil bestå av crêpe med hjemmelaget sjokoladesaus og havrekjeks.

  Menyen kan du se her.

 • David Bach
  16. februar17:20

  Nok av temaer å velge mellom i kveld

  Sentralbanksjef Ida Wolden Bache holder torsdag sin første årstale. Det gjør hun mens prisveksten er den høyeste siden 1988. Spøkelset fra 1970-årene hjemsøker Norges Bank. (+)

  teaser
  16. februar
  Et gammelt spøkelse vil dukke opp i Norges Banks årstale
 • David Bach
  16. februar17:13

  Sendingen begynner 17.30

  Vårt TV-team snakker med ankommende gjester fra 17.30. Her får du forventninger, bekymringer og mer frem til Ida Wolden Bache går på scenen klokken 18.

 • Ole Martin Skaug
  16. februar09:55

  Se talen direkte 18.00

  Torsdag klokken 18.00 går sentralbanksjef Ida Wolden Bache på talerstolen og holder sentralbankens årlige «Økonomiske perspektiver» for Norges Banks representantskap og inviterte gjester.

 • Ole Martin Skaug
  16. februar09:52

  Velkommen!

  Velkommen til dekningen av sentralbanksjefens årstale!

Publisert: