Andelen private skoler i Norge øker stadig

Andelen private skoler i Norge har økt med 61,8 prosent siden 2010. SV er bekymret.

Det blir stadig flere privatskoler i Norge, men andelen elever som går på private skoler er fortsatt svært lavt.
 • NTB-Birgitte Iversen
Publisert: Publisert:

Både andelen private grunnskoler og andel elever i private grunnskoler går opp. Det samme gjelder for videregående skoler. Det viser en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) om tilstanden i norsk skole.

Tallene viser også at mens det var 3,5 prosent private grunnskoler i 2003, hadde andelen økt til over 9 prosent i 2019. Økningen er på 61,8 prosent fra 2010 til 2020.

Utviklingen bekymrer SV.

– En dobling av godkjente privatskoler under snart åtte år med borgerlig regjering bør få varsellampene til å blinke. Fortsetter denne utviklingen i samme tempo, vil fellesskolen om få år ligge i ruiner, sier SVs utdanningspolitiske talsperson Mona Fagerås til NTB.

SVs stortingsrepresentant Mona Fagerås er bekymret for økningen i antall privatskoler.

Få elever

Fra 2019 til 2020 økte andelen private skoler med 2,3 prosent, mens andelen elever i private grunnskoler økte med 4 prosent.

Andelen private videregående skoler har økt fra i overkant av 18 prosent i 2008 til over 22 prosent i 2019, viser rapporten.

Statssekretær Anja Johansen (V) i Kunnskapsdepartementet påpeker at SSB-statistikken viser at andelen private skoler øker betydelig mer enn andelen elever.

– Utviklingen er moderat om man ser på andelen elever, som har økt fra 2 prosent til 4,3 prosent fra 2003 til 2020, sier hun i en kommentar.

Hun sier årsaken er at det er lagt ned flere kommunale skoler enn det er opprettet private.

I skoleåret 2019–2020 gikk 4,25 prosent av elevene i grunnskolen og 8,2 prosent av elevene i videregående skole i friskoler.

Vil endre friskoleloven

– Det er naivt å tro at framveksten av privatskoler bare er et hyggelig supplement til den offentlige skolen. For hver elevplass som opprettes i en privat skole, så trekkes det ressurser ut fra den offentlige skolen, sier Fagerås.

Hun sier SV vil endre friskoleloven og gjøre det vanskeligere for private aktører å starte opp, og gi kommunene mer makt til å bestemme hvilke skoler som får starte opp i deres kommuner

Anja Johansen mener ikke som SV at utviklingen truer fellesskolen.

– Det store flertallet av elever går i fellesskolen. Vi frykter ikke at et mindretalls valg av alternative skoler truer fellesskolen, sier hun.

– Regjeringas viktigste oppgave på skolefeltet er å styrke den offentlige skolen og sette den i stand til å løfte alle elever. Samtidig er vi opptatt av at foreldre og elever som ønsker å velge noe annet enn den offentlige skolen, skal ha mulighet til det, sier Johansen på spørsmål om utviklingen.

Anklager regjeringen

Mona Fagerås kaller utviklingen «en villet politikk fra regjeringen».

– Høyresidens liberalisering og privatisering av norsk skole rammer elevenes valgfrihet og svekker kvaliteten og mangfoldet i den offentlige skolen. Dette er svært bekymringsfullt, sier hun.

– Friskolene utgjør en liten, men viktig del av det samlede opplæringstilbudet i Norge. Friskolene gir foreldre og elever mulighet til å velge alternative skoler, og denne valgfriheten ser vi i regjeringa på som positiv. Friskolene bidrar også til økt mangfold og mer læring mellom skoler, sier Johansen i en kommentar.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Skolepolitikk
 3. Politikk
 4. Utdanning
 5. Privatisering
 6. Kunnskapsdepartementet
 7. SSB

Flere artikler

 1. Oslo vil gå foran i vaksinekøen: – En selvfølge at utbruddet påvirker prioriteringen

 2. Oslo strammer ytterligere inn

 3. Utvalg: Høy profitt i private barnehager bør kunne bremses av kommunen

 4. Betalt innhold

  Derfor kan det bli streik

 5. Betalt innhold

  Sykepleierne leder lønnsveksten i offentlig sektor