Kina benekter at de sto bak Visma-dataangrepet

Overfor E24 slår kinesiske myndigheter hardt tilbake mot onsdagens anklager.

Publisert:

– Denne typen lettvint beskyldning mot Kina er en klisjé som ikke engang er verdt å benekte, skriver kinesiske myndigheter til E24, i en uttalelse formidlet via ambassaden i Oslo.

En sterk benektelse følger likevel:

– Kinesiske myndigheter har aldri medvirket i eller støttet tyveri av industrihemmeligheter i noen som helst form.

Les også

Forsker sier Kinas dataangrep ofte er spionasje: – Det har de gjort mye, og i lang tid

Anklaget Kina for Visma-hacking

Onsdag gikk Visma ut i offentligheten og fortalte om et potensielt «katastrofalt» dataangrep mot deres kundesystemer i fjor.

Ifølge det CIA-finansierte sikkerhetsselskapet Recorded Future, som Visma hyret inn for å etterforske hendelsen, var angrepet del av en verdensomspennende aksjon fra kinesisk etterretning.

– Undersøkelsesrapporten vi bestilte viser at sporene peker mot en nasjonalstat. Det kunne ha vært hvilken som helst nasjonalstat, men i dette tilfellet peker rapporten på Kina, sa sikkerhetssjef Espen Johansen i Visma til VG/E24 onsdag.

Les også

Kina anklages for å hacke Visma i Norge

Kina maner til internasjonal dialog

Men Kina avfeier blant at de stod bak.

Overfor E24 fremholder myndighetene at de selv er et stort offer for dataspionasje, og hevder de er «en sterk forkjemper for cybersikkerhet».

De tar til orde for mer internasjonalt samarbeid:

– Vi holder fast ved at det internasjonale samfunnet bør gå sammen i dialog og samarbeid for å bekjempe trusler mot datasikkerhet og forsvare våre interesser med gjensidig respekt, skriver myndighetene i uttalelsen.

Publisert: