Skal bli vanskeligere å skjule penger i utlandet

Det skal bli vanskeligere å gjemme penger på utenlandsk konto når en internasjonal avtale om informasjonsutveksling slår inn neste år.

SKJULTE FORMUER: I starten av april kom det frem at det panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonesca har bistått et stort antall personer verden over, med å plassere penger i såkalte skatteparadiser.
Publisert:

Norge har som ett av rundt 80 land skrevet under på en avtale i regi OECD som fra 2017 skal sikre automatisk utveksling av kontoopplysninger til skatteformål.

Målet er mindre mulighet for «skatteakrobatikk».

– Og at det blir færre og færre steder du kan regne med at pengene er skjult, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

– I de fleste landene i Europa som før var steder man kunne gjemme penger, går ikke det lenger, slår hun fast.

Også Panama skal ha sagt seg villig til å delta i systemet. Landet er blitt synonymt med skatteparadiser og skjulte kontoer etter omfattende avsløringer av en internasjonal praksis som har fått tilnavnet Panama-avsløringene.

Avtalen for informasjonsutveksling vil bidra til at bankhemmelighold som vi kjenner det i dag, opphører, har finansminister Siv Jensen (Frp) tidligere kunngjort. Det kan være med på å få folk til å hente penger hjem, tror Solberg.

– Vi ser at det er en del som har hentet penger hjem igjen de siste årene. De ser kanskje kostnadene ved å ha pengene ute, og at ubehaget er for stort sammenlignet med det man vinner.

Les også

Økokrim ber «Panama Papers-nordmenn» om å melde seg

Les også

Oljefondet må svare for kontakt med skatteparadiser

Les også

G20 foreslår svarteliste for skatteparadiser

Publisert:

Her kan du lese mer om