NRK-streiken er over

Klokken 20.30 onsdag kveld melder Spekter at NRK-streiken er over.

TILBAKE PÅ JOBB: NRK-journalistene har nå streiket i åtte dager, men onsdag kveld var det slutt på streiken.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • Sindre Hopland
Publisert:

– Jeg er fornøyd med at det har blitt enighet om en løsning, og at streiken blant Norsk Journalistlags medlemmer i NRK nå er over, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter i en pressemelding.

De streikende medarbeiderne i NRK går tilbake til jobb fra midnatt.

– Løsningen er innenfor de inntektspolitiske forutsetningene, og det er også enighet om hvordan kompetansespørsmål og vikaravlønning skal håndteres, sier Bratten.

Avtalen innebærer blant annet at journalistene får et generelt tillegg på 2,8 prosent per 1. juni, minimum kr 18 100, og at det avsettes en pott på 500 kroner per NJ-medlem til lokale forhandlinger. Løsningen innebærer også at tilkallingsvikarer lønnes på samme måte som fast ansatte.

1700 medlemmer i Norsk journalistlag i NRK har vært i streik siden 13.00 tirsdag 15. mai, etter brudd i meklingen med NRK/Spekter.

Les også

6.000 statsansatte kan gå ut i streik torsdag

Takket NRK

– Jeg vil takke NRK for at de kom oss i møte på dette. Vi er blitt sikret at vi skal ha den kompetansen vi trenger, tilkallingsvikarene skal likebehandles med andre ansatte når det forhandles om lønn, sier leder i journalistklubben i NRK, Richard Aune til VG.

Han fortsetter:

– Vi har også fått 18.100 kroner som skal være med å ta igjen noe av det lønnsgapet som finnes mellom NRK og andre store medieinstitusjoner i Norge.

Lønnsforskjellen mellom NRK og de store mediehusene er på 110.000 kroner, men partene var uenige om sammenligningsgrunnlaget.

Streiken førte blant annet til et redusert tilbud på skjermene den 17. mai, og under det kongelige bryllupet i Windstor i Storbritannia forrige uke.

– Det er alvorlig for NRK å skuffe publikum, de forventer at vi leverer hele tiden. Det tror jeg ledelsen og de ansatte er enige om, sier Gjermund Eriksen til VG under pressekonferansen.

Kan ha skadet omdømmet

Stadig flere har påpekt at NRKs omdømme kan bli skadd som følge av streiken. En undersøkelse InFact har gjort for Medier24, viser at 34 prosent ikke savner NRK «i det hele tatt» under streiken, mens bare 18 prosent sier at de savner NRKs tilbud «svært mye».

– Dette bør kringkastingssjefen tenke nøye over. Dette er hans ansvar. Vi trenger en sjef som nå lytter og ikke stiller ultimatumer, sier Aune.

BI-professor Morten Kinander mener tallene er dramatiske.

– Det er verre for NRK enn det jeg hadde trodd, sier han til Medier24.

Les også

Innspurt for å unngå storstreik i staten – eksamen i fare

Les også

NRK, TV 2 og P4 får kritikk for brudd på programforpliktelsene

Les også

6.000 statsansatte kan gå ut i streik torsdag

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. NRK
  2. Streik

Flere artikler

  1. Streik blant NRK-ansatte

  2. Partene i NRK-konflikten møter pressen

  3. Streiken i Felleskjøpet er over – ansatte tilbake på jobb fra onsdag morgen

  4. Annonsørinnhold

  5. Riggstreiken er avsluttet

  6. Over 21.000 finansansatte kan gå ut i streik fra torsdag