STATENS OBLIGASJONSFOND: Jubler for Kristin

Norske selskaper jubler etter at Statens obligasjonsfond skal plassere 15 milliarder kroner i «søppelobligasjoner».

FINANSMINISTER: Kristin Halvorsen mener Stein Erik Hagen bare stikker av.
Publisert:

Slakkere krav i Statens obligasjonsfond gjør at flere norske selskaper kan få låne penger fra fondet enn man tidligere trodde.

Kommunikasjonsdirektør Tom Bratli i Norske Skog sier at han har lest dagens melding fra Finansdepartementet, og han liker det han ser.

- Vi føler at dette betyr at Norske Skog absolutt blir inkludert, sier Bratlie til E24.

Norske Skog har tidligere uttalt at de håper å få inntil 2,1 milliarder kroner av Statens obligasjonsfond, men selskapet sto i fare for å falle utenfor siden kredittratingen ikke er god nok.

Onsdag meldte Finansdepartementet at inntil 30 prosent av Statens obligasjonsfond - eller 15 milliarder kroner - skal investeres i obligasjoner som ikke er såkalt investeringsgrad (kredittrating BBB- eller lavere). Slike obligasjoner omtales gjerne som søppelobligasjoner (junk bonds), uten at det nødvendigvis er stor fare for at selskapene misligholder sin gjeld.

Les også: Vil bruke 15 milliarder på søppelgjeld

- Veldig tilfreds

Kredittmarkedet har vært vanskelig for Norske Skog innrømmer Bratlie, og regjeringens tilbud gjennom obligasjonsfondet er dermed kjærkommet.

- Vi er veldig tilfreds, sier Bratlie.

Han understreker at det er mye jobb før Norske Skog eventuelt får lån fra obligasjonsfondet.

- Men denne type tiltak er det behov for å holde markedet i gang, sier Bratlie.

Analysesjef Pål Ringholm sier til E24 at Norske Skog sammen med PGS, Seadrill og Wilh. Wilhelmsen er eksempler på selskaper som kan benytte seg av obligasjonsfondet når sikkerhetskravene senkes.

PGS vil se nærmere på det

Også i PGS blir de tilpassende kravene tatt i mot med glede.

- Vi er veldig positive til dette, sier kommunikasjonsdirektør Tore Langballe i PGS til E24.

PGS har en kredittrating på BB.

- I dagens marked er det positivt med flere finansieringsalternativer, og dette er noe vi vil se nærmere på, sier Langballe.

Forvaltes av Folketrygdfondet

Statens obligasjonsfond skal være på 50 milliarder kroner og forvaltes av Folketrygdfondet.

Regjeringen har tidligere fått kritikk for at det har vært for strenge krav til hvilke selskaper fondet kunne investere i, og klargjøringen fra Finansdepartementet gjør at langt flere selskaper faller innenfor kravene.

Hvis man hadde holdt seg strengt til obligasjoner med investeringsgrad ville man i stor grad rettet seg mot selskaper som tross et tørt kredittmarked klarer å skaffe finansiering.

Norske Skog meldte forrige uke at det innfrir et lån på 500 millioner euro som forfaller i 2010. Det gjør at Norske Skog bare har mindre låneforfall i 2010, men samtidig medførte forrige ukes øvelse at forfall i 2012 har økt til omtrent 4,5 milliarder kroner.

- Slik situasjonen er i dag så har vi kontanter til å møte disse forpliktelsene, sier Bratlie.

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om