Renault forlater Russland - Putin kjøper alle aksjer i Lada-produsent

Den russiske staten har overtatt de russiske eiendelene til den franske bilprodusenten Renault.

Frankrike er ute av AutoVAZ - fabrikken som blant annet lager Lada. AutoVaz har 45.000 ansatte, og er Øst-Europas nest største bilprodusent etter tsjekkiske Skôda.
Publisert: Publisert:

Både selskapet og det russiske næringsdepartementet opplyser dette mandag.

Renault har inntil nå kontrollert 68 prosent av AvtoVAZ, Russlands største bilprodusent, som blant annet står bak bilmerket Lada.

– I dag har vi tatt en vanskelig og nødvendig beslutning. Vi tar et ansvarlig valg overfor våre 45.000 ansatte i Russland, sier Renault-sjef Luca de Meo i en uttalelse.

Reuters melder at franskmenenne har solgt sin andel til et russisk statlig institutt.

Nyhetsbyrået AFP beskriver avtalen som den første store nasjonaliseringen etter at Vesten innførte omfattende sanksjoner mot Russland ,som en reaksjon på invasjonen av Ukraina.

I forrige måned sa Russlands næringsminister Denis Manturov at Renault planla å selge sine eiendeler i Russland for 1 rubel.

AFP har spurt Renault om eiendelene faktisk er blitt solgt for 1 rubel, uten å få svar. Det som er kjent er at avtalen inneholder en mulighet for å kjøpe andelen i AvtoVAZ tilbake i løpet av seks år.

SALG: Den russiske stat har kjøpt alle aksjene i Renaults russiske virksomhet. Her fra da Russlands president Vladimir Putin tok imot Frankrikes president Emanuel Macron i Moskva under den tidlige fasen av Ukraina-krigen.
Publisert:

Her kan du lese mer om