Fergestrekninger med under 100.000 passasjerer blir gratis

Alle fergereiser på strekninger med under 100.000 passasjerer blir gratis fra 1. juli. Finansministeren mener det kan gjøre små kystsamfunn mer attraktive.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier det er lenge siden de hadde ferge på Mjøsa, så gratisferje vil ikke gagne hans hjemfylke Hedmark. For folk langs kysten blir det derimot kutt i kostnadene. Foto: Alf Simensen / NTB
  • NTB
Publisert: Publisert:

I revidert nasjonalbudsjett, som kommer til uken, setter regjeringen av 39 millioner kroner til kutt i ferjekostnader.

Det var NRK som skrev om saken først.

– Det er en enorm verdiskapning langs kysten, men mange har utfordringer med bosetning. Fergebillettene er veldig dyre, og dette er et konkret bidrag som vil gjøre det lettere for næring og fastboende, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

I årets budsjett er det allerede satt av 30 millioner kroner for å gjøre de minste sambandene gratis. På helårsbasis koster det 165 millioner å innfri regjeringens løfte, ifølge Finansdepartementet.

Ifølge tall fra Ferjedatabanken som NRK har sett på, var det i 2019 over 30 samband me dunder 100.000 passasjerer i Norge.

I Hurdalsplattformen lover regjeringen i tillegg å «innføre en ordning med gratis ferge for øyer og andre samfunn uten veiforbindelse til fastlandet.»

Vedum sier regjeringen har som mål å redusere alle fergepriser med 50 prosent og at det skal skje gradvis.

Les også

Dette skjer denne uken: Inflasjonstall og revidert nasjonalbudsjett

Les også

Staten gir 300 millioner ekstra til CO₂-rensing i Oslo

Publisert: