MANGE BEKKER SMÅ: Pumpeprisene på både bensin og diesel ligger nå jevnt godt over 20 kroner. Svært mye annet øker også mer i pris enn ventet.

Spikeren i Vedums regnestykke?

Prisene øker mer enn både Norges Bank og finansministeren så for seg. Og når nesten alt er dyrt, kan alt bli enda dyrere.

Publisert: Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Nye SSB-tall viser oss at prisene på det aller meste nå løper litt fra oss. Faktisk har den totale norske prisveksten ikke vært høyere siden 2008.

Og selv om også påsken og flyreiser dro opp tallene, så må vi faktisk 34 år tilbake for å finne en høyere inflasjon i en april-måned. Prisstigningen er dessuten bred.

Holder slike kraftige prisøkninger seg fremover, kan inflasjonen i seg selv sette i gang en spiral. For når nesten alt blir dyrere, kan enden på visen bli at alt blir enda dyrere.

Delvis skjer dette i blant annet USA nå. Der har de lenge balet med brennhet inflasjon. Ved pumpene, i butikken og hos leiebilselskapet. Sentralbanken der er nå dypt bekymret for at prisveksten kan komme ut av kontroll. Derfor er pengepolitikken radikalt endret. Sannsynligvis venter en rekke doble rentehevinger på amerikanerne. Også det å ha lån vil svi stadig mer.

Litt av det samme skjer også her hjemme. Norges Bank satte faktisk i gang med renteøkninger først. Nordmenn flest har alt fått et par-tre renteøkningsbrev i nettbanken. Og jo mer prisene ellers i samfunnet øker, jo mer øker sannsynligheten for at sentralbanken må fleske til med flere rentehevinger enn alle de planlagte.

Vår forrige sentralbanksjef sa det presist i sin avskjedstale: «Det er først hvis brede grupper, både prissettere og lønnstagere, krever kompensasjon for økte kostnader, at inflasjonen kan skyte fart. Skjer dette, er det sentralbankens oppgave å stramme inn pengepolitikken,» sa Øystein Olsen i februar.

Å stramme inn betyr i denne sammenheng å øke styringsrenten mer.

Det Olsen forsøkte å si, var altså at verken politikere, velgere eller ansatte kan forvente å få i både pose og sekk.

Og nå har den virkeligheten rykket nærmere.

Les også

Prisveksten stiger til det høyeste siden 2008

SSB-tallene tirsdag var markant høyere enn de fleste eksperter ventet. Få så for seg at vi ville få en totalinflasjon 5,4 prosent høyere enn i april 2021. Eller at prisveksten faktisk ville være oppe i elleville 7,2 prosent, om det ikke var for at strømkompensasjonen dempet inflasjonen.

Når Norges Bank setter renten, er de på sin side opptatt av prisene utenom strøm, energi og avgifter. Og denne såkalte kjerneinflasjonen kom denne gang inn på 2,6 prosent. Det var mer enn også sentralbanken ventet, og øker på marginen sannsynligheten for at Norges Bank ser seg nødt til å heve renten enda mer.

Samtidig ser lønnsoppgjøret ut til å bli ganske så raust i år. Og alt torsdag kan muligens finansministeren bære mer ved til bålet. Hvor mye av utgiftene til blant annet landbruksoppgjøret vil dekkes inn der? Dersom revidert budsjett er pepret med ekstra oljepenger, kan temperaturen i økonomen bli enda hetere.

Renteøkninger er i det hele tatt motgiften, dersom prisene stiger for mye og for raskt.

For AS Norge er det likevel stadig ingen krise. En svært lav ledighet faller videre. Enorme energiinntekter og bunnsolide statsfinanser gjør vår økonomi bedre rustet enn de fleste. Det skal mye til for at økonomien vår mister all vekstkraft.

Mange nordmenn har også stadig mange tvangssparte midler å tære på. Kanskje ikke så rart da, at vi inntil videre har shoppet ganske friskt.

Prisgaloppen her hjemme er dessuten stadig markant lavere enn i mange andre land. Matprisene begynner først nå å rører skikkelig på seg. I teorien kan strømmen også bli billigere over tid enn det nå ser ut til.

Og særlig er vi langt unna «amerikanske tilstander». Der kan det sågar være den rentehevende sentralbanken er villig til å la økonomien krympe, om det er det som skal til for å få stagget de løpske prisene.

Selv om det er langt verre andre steder, er det likevel liten tvil om at 2022 blir tøft også for norske lommebøker. De nye inflasjonstallene bekrefter at prisene på svært mange varer og tjenester øker mer enn vi er vant til. Ikke minst løper telleverket ubehagelig fort ved pumpene og sikringsskapet. Det mest sannsynlige er at også neste strømvinter blir usedvanlig dyr.

Trygve Slagsvold Vedum fikk mye kritikk da han nylig lanserte et optimistisk regnestykke, som skulle vise at folk flest reelt sett får mer å rutte med i år. Den beregningen så urealistisk ut fra start. Men SSB-tallene tirsdag ser farlig ut som spikeren i kisten.

Flere kommentarer:

Les på E24+

Hold igjen på aksjekjøpene

Les på E24+

Lovende og risikable forsvarsaksjer

Les på E24+

Vil renteskvisen utløse panikk?

Les også

Det farlige dominospillet

Publisert:
Gå til e24.no