Regjeringen innfører nye coronatiltak

Tiltakene blir innført for å bremse spredningen av den nye omikronvarianten, opplyser helse- og omsorgsdepartementet.

Publisert:

– Det er sannsynlig at den nye omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten. Erfaringen fra koronapandemien så langt er at virusvarianter med økt smittsomhet vil spre seg til alle land, inkludert til Norge, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en uttalelse.

– For å begrense og forsinke spredningen her i landet innfører vi derfor en rekke offensive tiltak.

Omikronvarianten har ikke blitt påvist i Norge ennå, men det er en mulighet for at den har kommet også til Norge uten at den er påvist, ifølge Folkhelseinstituttet (FHI).

Les også

Slik kan omikron påvirke markedet

Dette er de nye tiltakene:

  • Isolasjonstiden forlenges til 7 dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.
  • Det pålegges smittekarantene i 10 dager for hustandsmedlemmer og tilsvarende nære personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og dag 7 før avslutning av karantene.
  • Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer frem til første test er negativ.
  • Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.
  • Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.

Dette kommer i tillegg til innreisetiltakene regjeringen innførte natt til lørdag, opplyses det.

– Den nye virusvarianten understreker behovet for et høyt tempo i vaksineringen med første og andre dose til alle som ikke har fått dem, og oppfriskningsdose til dem som skal ha den. Vaksinearbeidet må prioriteres, sier Kjerkol.

Omikron-varianten ble først oppdaget i Sør-Afrika, og ble kunngjort som en ny variant på torsdag i forrige uke.

Publisert:

Her kan du lese mer om